Cliëntgestuurde Initiatieven en projecten logo keurmerk client centraal
Keizersgracht 252 1016 EV Amsterdam 020-6253111 info@scipweb.nl
jul 3, 2017

SCIP succesvol met BurenBankje


Onder andere onze Dini Glas is erin geslaagd de buren op de Cornelis Dirkszstraat enthousiast  uit te nodigen om in de open lucht een vleugje mee te krijgen van wat we bij Scip allemaal doen. Het bankje was goed gevuld.


Hoe weet je dat? Hoe meet je dat?

Dat blijft altijd lastig, maar enig onderzoek op de website van het Bankjescollectief geeft enig inzicht. Zo lezen we dat één van de doelstellingen van het Bankjescollectief is de kloof tussen de verschillende klassen te verkleinen in de eigen buurt. De 'segregratie' wordt overal in Europa namelijk erger, jaar in jaar uit. Gelukkig is Amsterdam geen Madrid en is het hier nog redelijk gemengd (bron NRC 2015).

Maar wat je overal ziet is wat men noemt 'horizontale solidariteit'. Dat houdt in dat rijk met rijk omgaat, arm zich met arm bemoeit, gezond gezond opzoekt en mensen die het psychisch niet meer bij houden elkaar vanzelf vinden en misschien wel op elkaar aangewezen zijn als het gaat om sociale contacten, hulp en advies. Het mag wat verticaler. Het Bankjescollectief wil graag dat de boekhouder die tachtigduizend euro netto verdient en af en toe een paracetamol slikt aanschuift bij de alleenstaande winkelmedewerker met drie kinderen en een minimaal inkomen. En zonder antidepressiva nu niet functioneert.

Zijn we een stapje dichterbij gekomen? Dini denkt van wel. Ik hoop het ook. Want tot nu toe gaan mensen met geld steeds verder weg wonen van mensen zonder. Terwijl we elkaar zoveel te bieden hebben, arm, rijk, helder, dromer, pragmatisch en intellectueel. Natuurlijk staat het Bankjescollectief niet alleen voor het tegengaan van polarisatie. Het mag ook best gezellig. En gezellig was het.

 

Het laatste nieuws van SCIP

ACC-West: Beginners computercursus (Windows 10)

Heb je weinig of geen ervaring met werken op een computer?

Maandag 3 september om 15:30 begint de cursus!

Windows 10 voor senioren deel 1

aug 27, 2018

Droef nieuws

jun 29, 2018

Mislukken is een kunst

Wij nodigen u uit voor het psychiatrie café van 10 juli in Noord, waar Ervaringswijzer een
presentatie zal geven over het onderzoek naar “de Kunst van het Mislukken”.
jun 28, 2018

Talentenbeurs

jun 26, 2018

Nacht van de Vluchteling

 In navolging van een eerder bericht op de Scipsite, hier de vreugdevolle afronding. Andrea heeft de 40 kilometer van de sponsorloop van de nacht van de Vluchteling voltooid. Zie haar moe maar tevreden bij de finish staan. En Dini heeft haar belofte ook waar gemaakt: de hele nacht koffie en thee schenken en veel aanmoedigingen uit storten onder de deelnemers.
jun 22, 2018

Nog meer vogels

Kijk dat we vreemde vogels in huis hebben is duidelijk. Dit vonden we toch wat overdreven. Met vereende krachten hebben we hem losgemaakt en naar buiten gewerkt….
jun 15, 2018

Wondertjes

jun 11, 2018

Kennismaking met LibreOffice

Onze vrijwilliger Mustapha Yahia zal in twee sessies vertellen over de vele mogelijkheden van
LibreOffice en de open source gemeenschap.
mei 16, 2018

Pagina 1 van 12  > >>

Agenda