Over Scip

Wat?

Scip is een bonte verzameling van werkprojecten. Mensen kunnen als vrijwilliger aan de slag, cursussen volgen, andere mensen ontmoeten, maar ook hulp vinden voor als ze bijvoorbeeld hun post al weken niet meer durven te openen.

Bij Scip sturen alle vrijwilligers hun eigen ontwikkeling, en samen met hun collega’s het project waar ze werken. Wij bieden een informele sfeer waar gemotiveerde mensen samen mooie dingen maken. We voorzien met dit aanbod bovendien in de behoefte aan sociale contacten. Scip doorbreekt daarmee niet in de laatste plaats de eenzaamheid van mensen.

Administratie-scipdoorJanusjpg

Voor wie?

Een meerderheid van de vrijwilligers is of was cliënt van de Ggz, maar iedereen is welkom. Voor de één kan vrijwilligerswerk een opstap naar een betaalde baan elders zijn, de ander wil voor het eerst sinds jaren weer eens buiten de deur komen, weer een ander wil ontdekken waar hij goed in is. Voor Scip zijn alle redenen goed. Belangrijk is dat iemand het werk leuk vindt en gemotiveerd aan de slag gaat. Mensen hoeven ook niet alles meteen zelfstandig te kunnen. Er is begeleiding en de ruimte om al doende te leren.


Waarom?

Mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid vinden het vaak moeilijk om de aansluiting te vinden bij de samenleving. Ze krijgen te maken met vooroordelen, stigma en onbegrip en vereenzamen soms. Ook verliezen mensen door zelfstigma het geloof in eigen kunnen. Vaak willen zij wel weer actief worden en contacten leggen. Met onze leer-, werk- en ontmoetingsplekken willen we de drempel verlagen om weer gewoon mee te doen.

We bieden een veilige plaats, waar je niet wordt beoordeeld of veroordeeld. Je ontmoet er warmte en begrip. Er is ruimte voor herstel, terugval, persoonlijke groei en ontwikkeling en samen dingen doen. Oftewel de behoefte van ieder mens om het beste uit zichzelf te halen en belangrijk te zijn voor anderen.

Administratie-west

Hoe?

Scip geeft mensen de ruimte om hun eigen kwaliteiten en mogelijkheden te ontdekken. Mensen worden aangemoedigd en gestimuleerd hun eigen weg te volgen. Hierbij kunnen zij stapsgewijs, in hun eigen tempo werken aan hun ontwikkeling. Door te worden aangesproken als iemand met mogelijkheden en kwaliteiten, worden mensen zich ervan bewust dat ze niet alleen iets komen halen. Ze leren dat ze ook iets te bieden hebben.

Eigen initiatief, maatwerk, scholing en groeimogelijkheden staan bij ons centraal. Scip is cliëntgestuurd, maar mensen zijn bij ons juist geen cliënt, maar vrijwilliger. Ze beslissen samen over het project waar ze werken en over heel Scip. Iedereen werkt en denkt mee naar eigen mogelijkheden.

Scip combineert de behoefte aan sociale contacten, het ‘onder de mensen zijn’, met het gevoel ergens bij te horen. We bieden een veilige omgeving waar ‘anders zijn’ eerder norm is dan uitzondering. Er is de ruimte om jezelf te zijn, ook als dat niet doorsnee is.

Scip maakt onderdeel uit van De Regenboog Groep.


Missie

Scip is een vrijwilligersorganisatie, voor en door Amsterdammers met een (psychische) kwetsbaarheid, die ondersteunt bij herstel en ontwikkeling.


Visie

Scip wil de mensen met een kwetsbaarheid helpen door de regie over het eigen leven te bevorderen. Dat willen wij doen door leer-, werk- en ontmoetingsplekken in de stad aan te bieden waar mensen hun persoonlijke ideeën en dromen kunnen realiseren.