Doe mee met de leer-challenge!

“Blijf jezelf ontwikkelen”

In 2023 hebben we de Yellow Brick Road Challenge voor je, een leer-challenge. Genoemd naar het verhaal van de Tovenaar van Oz. De vogelverschikker, de blikken man en de leeuw zijn daarin op zoek naar verstand, een hart en moed. Ze lopen, samen met Dorothy, de hoofdpersoon, langs de gele-klinker-weg. Ze gaan naar de grote tovenaar die ze dat allemaal moet geven. Aan het eind van hun tocht blijkt de Tovenaar een oplichter. Hij kan ze niks geven.

Maar de vogelverschrikker heeft verstand, de blikken man een hart en de leeuw moed. Dat zat al in ze, en dat hebben ze geleerd door hun avonturen op de Yellow Brick Road. Stapje voor stapje, gele steen voor gele steen, hebben ze zich ontwikkeld.

Net als de figuren uit het verhaal kunnen wij stapje voor stapje nieuwe dingen leren en onszelf ontwikkelen. Een cursus of workshop is daarbij een bouwsteen. Een Yellow Brick. Daag jezelf uit en doe mee met de Yellow Brick Road Challenge.

De challenge heeft 3 stappen:

Je krijgt begeleiding op maat, van begin tot eind.

 1. Kies je cursus of workshop (bedenk wat je wil)

 2. Doe een cursus of workshop (samen of alleen)

 3. Ga ermee aan de slag (bijvoorbeeld in je project)


 1. Kies je cursus of workshop (bedenk wat je wil)

  Wat wil je leren? Misschien weet je al wat je wil. Of laat je je inspireren door de lijst met ons aanbod.
  Deze vindt je in het menu onder ‘Meedoen’ en kies je voor Leren.

  Als je nog twijfelt heb je misschien wat aan deze tips.

  • Kijk wat je al kunt en probeer daar beter in te worden. Dat kan iets zijn dat nog niet goed genoeg gaat, maar het is ook leuk om juist te verbeteren waar je al goed in bent. Of misschien wil je jezelf uitdagen door iets compleet nieuws te leren.
  • Wil je iets leren waar je alleen maar blij van wordt? Of iets waar een ander iets aan heeft, bijvoorbeeld je project, of iets wat je helpt naar een bepaald doel.
  • Als je niet weet wat je wil, bedenk dan wat je vroeger leuk vond. Of vraag je af wie je bewondert. En waarom dan? En op wie ben je jaloers? En waarom? Die vragen helpen je ontdekken wat je stiekem zelf wil.
  • Heb je een grote droom die misschien onhaalbaar lijkt? Bedenk waarom je het graag wil. Wat de kern van je wens is. Die kernwens is misschien op een andere manier haalbaar. Of kun je je droom opbreken in kleine stapjes?
  • Ben je er nog niet uit wat je wil? Vraag aan je werkbegeleider of trajectbegeleider wat ze bij je vinden passen. Zij weten ook wat er nodig is aan kennis in een project of op de arbeidsmarkt.
  • Of ga samen met een maatje de challenge aan. Kies iets dat je allebei leuk vindt en doe de cursussamen.
  • Weet je het nog niet? Ga gewoon aan de slag met een cursus. Overal kun je wel iets van opsteken. En je komt er dan vanzelf achter of het iets voor je is. Zo niet… kies je een volgende. Sterker nog: je mag er meteen meer dan een kiezen!
 2. Doe een cursus of workshop (samen of alleen)

  Stap 2 is dat je de uitdaging aangaat.

  • Meld je aan via leren@scipweb.nl. Je doet de cursus alleen, met z’n tweeën of met een groepje. Als je een maatje of een groepje zoekt, kun je dat aangeven, dan zoeken we een match.
  • Spreek bij de start af aan wie je klankbord is. Dat kan je cursusmaatje zijn, maar ook je werkbegeleider of trajectbegeleider of iemand anders. Het gaat erom dat er iemand is aan wie je kan laten zien hoe het gaat. Iemand die meedenkt en vraagt hoe het ermee gaat. Dat gaat je helpen het vol te houden. Delen is doen. Zoek je nog een klankbord? Laat het weten.
  • Bedenk bij de start wat je gewenste eindresultaat is. Wat wil je kunnen als je klaar bent? Daar doe je het voor! Dat is de beloning voor je harde werk.
  • Maak een gewoonte van het leren. Zeker als het een lange cursus is, is het handig er een vaste tijd voor te plannen. Gewoontes zijn veel gemakkelijker vol te houden dan goede voornemens

  Toch niet gelukt? Laat het weten via leren@scipweb.nl. Misschien kun je hulp krijgen, of kunnen we kijken wat beter bij je past. In ieder geval kun je er iets van leren.

  Cursus of workshop afgerond? Laat het weten via leren@scipweb.nl. We horen graag hoe het was en hoe je stap 3 gaat doen.

 3. Ga ermee aan de slag (bijvoorbeeld in je project)

  Cursus of workshop afgerond? Hoera! Nu kun je je kennis gebruiken! Wat je ermee kunt, is natuurlijk afhankelijk van wat je geleerd hebt. Maar je hebt je sowieso verder ontwikkeld. Daar kun je wat mee. Wat doe jij ermee?

  • Je voelt je gesterkt en doet voortaan met meer zelfvertrouwen wat je altijd deed
  • Je laat anderen zien wat je geleerd hebt (demonstratie, expositie?)
  • Je viert de stap en leert verder, neemt de volgende stap op dit vlak
  • Je draagt de kennis over aan andere mensen
  • Je gaat met je kennis aan de slag in je project of ergens anders

  Meer dan een mogelijkheid kan ook natuurlijk. We horen het graag op leren@scipweb.nl.

  Ga je mee op de Yellow Brick Road? Challenge jezelf: schrijf je in via leren@scipweb.nl