Cliëntgestuurde Initiatieven en projecten logo keurmerk client centraal
Keizersgracht 252 1016 EV Amsterdam 020-6253111 info@scipweb.nl
jan 7, 2019

Bezoek Dolhuys


We hebben met een team van collegae en deelnemers van de groep Bewustwording en Spiritualiteit een uitje gemaakt naar het Dolhuys in Haarlem.
In het cafe Dolhuys, worden we opgehaald door de gids van het museum. Ik moet snel nog een paar laatste hapjes van mijn gegrilde groenten op brood naar binnen werken. Er is een rondleiding.
Ik licht kort uit wat interessant was. Er was een soort ligstoel die bij de klassieke vorm van therapie volgens Freud werd gebruikt. Dat was dan vijf dagen in de week. Ik vind 1 dag in de week al veel, laat staan dat je vijf dagen naar de therapeut moet.
Het meest interessante was het geluidsdocument van Pieter Overduijn. Je deed een deurtje open en je zag allemaal artikelen die met hem te maken hebben gehad. Veelal religieuze symbolen, en wat afbeeldingen van Bapu (Mahatma Gandhi) met een brilletje dat hij opdeed, omdat hij dacht dat hij Gandhi was. Hij ging zich kleden als Gandhi met hetzelfde opvallende brilletje. Hij dacht ook dat hij naar India moest om de mensen daar te gaan helpen. In deze periode had hij een zware terugval. Hij is ook zijn baan kwijtgeraakt en is gescheiden. Er kwam een discussie in de groep op gang. Het thema van het gesprek was of je gek bent als je denkt dat je iemand anders bent. Hij dacht dat hij een reïncarnatie was van (Mahatma Gandhi) Bapu. De vraag die ons gesteld werd of je dan moet ingrijpen. Is dat per se een gevaar voor een ander of was hij een gevaar voor zichzelf? Dit riep wel wat op bij de groep. Er kwam een lange discussie op gang. Ons is niet verteld of hij inderdaad een gevaar was voor zichzelf, dus we weten dat niet. Dat had ze wel mogen vertellen vind ik. Het meest bizarre waren de cellen waar de zogenaamde dollen in werden opgesloten. Tegen betaling kon men dan naar een dolle kijken. Echt bizar, wat dat betreft is er wel vooruitgang geboekt. Maar het separeren blijft natuurlijk iets verschrikkelijks.
 
Er is in het verleden een artikel verschenen over Pieter op Ervaringswijzer. Ik vond het best interessant. Hij heeft ook een boek geschreven met de titel God is in de war, hij denkt dat hij Pieter is.

Het laatste nieuws van SCIP

Hoog bezoek uit Gent

10 laatstejaarsstudenten Professionele Bachelor in de orthopedagogie (SPH) bezochten Scip in het kader van het vak “Community based werken in een internationaal perspectief”.
mrt 21, 2019

Het Blauwe Boekje

mrt 15, 2019

Tweede Kans Vierkantjes


Sara Houtkooper was een vrijwilliger van SCIP.  Sara heeft drie exposities hangen op alle drie de locaties van SCIP.  De expositie heet: Tweede Kans Vierkantjes’. Deze expositie hangt op locatie Cornelisz Dirksstraat.
mrt 7, 2019

Elsjes plan

Afdelingen meer verbinden met ervaringsdeskundigheid

Sinds 1 februari 2019 is Elsje van Dijk coördinator Herstelteam.
Het idee voor deze functie is in april 2017 ontstaan vanuit de werkgroep ervaringsdeskundigheid van De Regenboog Groep. In 2018 werd deze nieuwe functie een feit.

feb 13, 2019

Vrijdag filmavond + lekkere hap!

Ik wil jullie graag iets fantastisch in het vooruitzicht stellen: binnenkort wordt er op de vrijdag filmavond georganiseerd door Fouad en mij tijdens de eetkamer.

Wij zijn er erg blij mee binnen Scip dat wij dit mogen aanbieden aan onze eetkamergasten.
Het geeft een nieuw en bijzonder elan aan de eetkamer.

jan 22, 2019

Nieuw boek Tobi Vroegh

Het nieuwste boek van Tobi Vroegh is een mooi reisverslag.

jan 15, 2019

Bezoek Dolhuys

We hebben met een team van collegae en deelnemers van de groep Bewustwording en Spiritualiteit een uitje gemaakt naar het Dolhuys in Haarlem.
jan 7, 2019

Scheurkalender 2019

De nieuwe scheurkalender voor 2019 is er! 
dec 12, 2018

Pagina 1 van 14  > >>

Agenda