Cliëntgestuurde Initiatieven en projecten logo keurmerk client centraal
Keizersgracht 252 1016 EV Amsterdam 020-6253111 info@scipweb.nl
jan 7, 2019

Bezoek Dolhuys


We hebben met een team van collegae en deelnemers van de groep Bewustwording en Spiritualiteit een uitje gemaakt naar het Dolhuys in Haarlem.
In het cafe Dolhuys, worden we opgehaald door de gids van het museum. Ik moet snel nog een paar laatste hapjes van mijn gegrilde groenten op brood naar binnen werken. Er is een rondleiding.
Ik licht kort uit wat interessant was. Er was een soort ligstoel die bij de klassieke vorm van therapie volgens Freud werd gebruikt. Dat was dan vijf dagen in de week. Ik vind 1 dag in de week al veel, laat staan dat je vijf dagen naar de therapeut moet.
Het meest interessante was het geluidsdocument van Pieter Overduijn. Je deed een deurtje open en je zag allemaal artikelen die met hem te maken hebben gehad. Veelal religieuze symbolen, en wat afbeeldingen van Bapu (Mahatma Gandhi) met een brilletje dat hij opdeed, omdat hij dacht dat hij Gandhi was. Hij ging zich kleden als Gandhi met hetzelfde opvallende brilletje. Hij dacht ook dat hij naar India moest om de mensen daar te gaan helpen. In deze periode had hij een zware terugval. Hij is ook zijn baan kwijtgeraakt en is gescheiden. Er kwam een discussie in de groep op gang. Het thema van het gesprek was of je gek bent als je denkt dat je iemand anders bent. Hij dacht dat hij een reïncarnatie was van (Mahatma Gandhi) Bapu. De vraag die ons gesteld werd of je dan moet ingrijpen. Is dat per se een gevaar voor een ander of was hij een gevaar voor zichzelf? Dit riep wel wat op bij de groep. Er kwam een lange discussie op gang. Ons is niet verteld of hij inderdaad een gevaar was voor zichzelf, dus we weten dat niet. Dat had ze wel mogen vertellen vind ik. Het meest bizarre waren de cellen waar de zogenaamde dollen in werden opgesloten. Tegen betaling kon men dan naar een dolle kijken. Echt bizar, wat dat betreft is er wel vooruitgang geboekt. Maar het separeren blijft natuurlijk iets verschrikkelijks.
 
Er is in het verleden een artikel verschenen over Pieter op Ervaringswijzer. Ik vond het best interessant. Hij heeft ook een boek geschreven met de titel God is in de war, hij denkt dat hij Pieter is.

Het laatste nieuws van SCIP

Nieuw boek Tobi Vroegh

Het nieuwste boek van Tobi Vroegh is een mooi reisverslag.

jan 15, 2019

Bezoek Dolhuys

We hebben met een team van collegae en deelnemers van de groep Bewustwording en Spiritualiteit een uitje gemaakt naar het Dolhuys in Haarlem.
jan 7, 2019

Scheurkalender 2019

De nieuwe scheurkalender voor 2019 is er! 
dec 12, 2018

Andrea tekent bij!

Een nieuw contract! Gefeliciteerd!
dec 5, 2018

Matrix en je eigen ontwikkeling

Kom je de Matrix kijken bij SCIP?

dec 3, 2018

Nieuwe locatie psychiatriecafé West

Pravin heeft een interview gehouden met Dini over de eerste keer dat er een psychiatriecafé was bij SCIP op de Cornelis Dirkszstraat.
dec 3, 2018

Psychiatrie Café West

Wees welkom bij het vernieuwde Psychiatrie Café West!

nov 15, 2018

Open dag!

Woensdag 24 oktober is er vanaf 12:30 een open dag bij SCIP!
okt 16, 2018

Pagina 1 van 13  > >>

Agenda