Cliëntgestuurde Initiatieven en projecten logo keurmerk client centraal
Keizersgracht 252 1016 EV Amsterdam 020-6253111 info@scipweb.nl
mrt 21, 2019

Hoog bezoek uit Gent


10 laatstejaarsstudenten Professionele Bachelor in de orthopedagogie (SPH) bezochten Scip in het kader van het vak “Community based werken in een internationaal perspectief”.
Tijdens het bezoek trachten de studenten na te gaan hoe men in Nederland werkt met sociale netwerken, outreached werken, mantelzorg en hoe cliënten in verbinding staan met de samenleving. Verbonden voelen is ruimer dan deel uitmaken van, ruimte maken voor anders zijn in de samenleving, inzetten van ervaringsdeskundigen/lotgenotencontact en sensibilisering.

De vergelijkende studie die de studenten maken is een onderdeel van het opleidingsonderdeel ‘community-based’ werken. De laatste jaren zien we in België binnen verschillende sectoren (GGZ, integrale jeugdhulp, sector voor personen met een beperking) tendensen naar vermaatschappelijking van de zorg, waarbij het ondersteunen van mensen in hun eigen leefwereld het streefdoel is. Hierin staan 2 pijlers centraal:

Community care: Hier komen onder meer volgende zaken aan bod: werken met netwerken, straathoekwerk, outreachend werken, mantelzorg (informeel netwerk die meer en meer zorg opneemt),…

Community building: hier gaat het over het feit dat mensen zich opnieuw verbonden voelen in en met de samenleving. Dit gaat ruimer dan zorg, over deel uitmaken van de gemeenschap


De studenten hebben twee locaties van Scip bezocht: de Keizersgracht en de CD-straat.

In de ochtend was het thema inzet van Ervaringsdeskundigheid (Elsje), Bram heeft zijn project Herstellab voorgesteld en Eddo Ervaringswijzer. Inspirerende gesprekken kwamen op gang.

Tijdens de lunch was er een bezoek bij Tobi Vroegh op de CD-straat, waar een interessant gesprek ontstond. Hoe redigeer je een tekst van een auteur die een gespleten persoonlijkheid heeft? Drie verschillende personen die in de tekst door elkaar lopen. Wanneer is het nog authentiek en hoe blijft het voor de lezer leesbaar?

Het laatste nieuws van SCIP

Lotgenoten Gender Issues

Is opstaan moeilijk?

Niet zo lekker in je vel of in je kleren?
Valt ‘meneer’ of ‘mevrouw’ je slecht?
Zou je liever in een ander geslacht je leven leiden?

En zoek je gelijkgestemden?

 

jul 16, 2019

Nieuwsbrief Ervaringswijzer

De Nieuwsbrief van Ervaringswijzer is zojuist verstuurd.

jun 26, 2019

Doorstromen?

Doorstroom-spreekuur: Elke woensdagochtend van 09.30 tot 13.30 uur
SCIP: Keizersgracht 252

Voor iedereen die door wil stromen naar regulier werk, beschut werk, (ander) vrijwilligerswerk, een cursus of opleiding. En voor iedereen die mogelijkheden wil verkennen voor training en coaching.


jun 20, 2019

Cursus Portfolio

Ontdek de kracht van je eigen ervaring tijdens de portfolio training

De training geeft een beeld van de kwaliteiten die achter alledaagse ervaringen schuilgaan en geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

De vijf bijeenkomsten gaan in op het samenstellen van je cv, het maken van een persoonlijk portret en het ontdekken van je eigen kwaliteiten en talenten. Na de cursus heb je een goed beeld van wat je allemaal in huis hebt.

jun 13, 2019

Het Grote Cafeesfeest 2019

Vrijdag 28 juni vanaf 17.00 uur is er weer het Grote Psychiatrie Cafeesfeest (vijf cafés) in de Boomsspijker, Rechtboomssloot 52. Iedereen is vrij om het podium te beklimmen en een optreden neer te zetten met bv poëzie, muziek, voor te dragen uit eigen of andermans werk, een goed  verhaal te vertellen of een dansje te doen. Alleen of in gezelschap. Grijp deze kans!
jun 13, 2019

ACC op zoek naar personeelWe zijn dringend op zoek naar computerdocenten, docent-assistenten en inloop-vrijwilligers


Zowel ACC-Noord als ACC-West draaien volledig op een groep enthousiaste vrijwilligers. Kom jij één van onze teams versterken?
jun 6, 2019

Review Cursus "The Artist Way"

Onlangs heb ik de cursus The Artist Way gevolgd bij SCIP.

Er waren drie docenten voor de cursisten, allen vrijwilliger. We volgden het boek The Artist Way van Julia Cameron. Het boek heeft een prettige positieve en optimistische toon. Wanneer je twijfelt over je eigen mogelijkheden, dan is deze cursus een goed hulpmiddel om je prettiger en zekerder te gaan voelen en om jezelf meer in je eigen kracht te laten komen.

mei 29, 2019

Liefhebben een kunst, een kunde

Maandagmiddag 10 juni begint de werkgroep 'Liefhebben een kunst, een kunde'Liefde is een belangrijk onderwerp in herstel van psychische problemen en/of verslaving. Misschien is het zelfs wel het belangrijkste onderwerp in herstel: Liefde voor je zelf, de romantische liefde, vriendschap, liefde binnen de familie, liefde voor de natuur, liefde voor God, noem maar op.
mei 20, 2019

Pagina 1 van 16  > >>

Agenda