Cliëntgestuurde Initiatieven en projecten logo keurmerk client centraal
Keizersgracht 252 1016 EV Amsterdam 020-6253111 info@scipweb.nl
apr 4, 2019

Interview met Daan NeelemanOver de cursus The Artist Way: Creativiteit aanspreken en in de flow komen met het spirituele."Creativiteit is denk ik de basis van een gelukkig leven. Als je weer voor jezelf kunt zorgen oftewel de dagelijkse dingen als douchen en eten zelf kunt doen dan is creativiteit de volgende stap. Ik vind dat creativiteit ook hoort bij de basis van het herstellen. De cursus gaat over creatief herstel. Bij SCIP heb je psychisch herstel, bij deze cursus ligt de nadruk op creatief herstel, dus ook psychisch herstel.  Het is een volgende stap."

"Bij de Artist Way leert de cursist zijn creativiteit onder andere aan te spreken middels schrijven. Iedere ochtend. Julia Cameron gaat er van uit dat creativiteit afkomstig is van een Goddelijke bron. Door middel van je creativiteit maak je daarmee contact. De schrijver gaat er van uit dat iedereen creativiteit heeft. Zij heeft in een AA-groep gezeten. Daar is vertrouwen op het Hogere of iets Goddelijks belangrijk. Het gaat er om dat je in een flow van schrijven komt waar je uitzendt naar het universum dat je er bent. Vergelijk het maar met een radio die uitzendt en ontvangt. ‘Het is in feite het uitzenden naar het universum van ik sta aan’."

"Ik ben zelf communicatiedeskundige. Ik vind de creatieve kant van het werk het mooist. Je kunt creativiteit voorstellen als energie, of als creativiteit dat door God gegeven is. Het is een relatie aangaan met creativiteit. De geest kun je zien als een kale weg waar geen bomen aan staan. Je kunt het kaal laten, maar je kunt er ook je creativiteit op loslaten. Er mogen ook bloemetjes aan de kant van de weg staan. Dat is hoe ik het zie. Ik zie inspiratie of creativiteit als een natuurlijk anti-depressivum. Van origine ben ik copywriter, dat houdt in dat ik teksten schreef voor reclamebureaus."

"Julia Cameron geeft twee basis-tools om contact te maken. De eerste is het schrijven van de zogenoemde ‘morning pages’; de ochtendpagina’s. Je schrijft op dat moment op wat er speelt. Inhoudelijk maakt het niet uit wat je schrijft. Het liefst drie pagina’s per dag. Het is nog wel een uitdaging voor iedereen. Je bent ongeveer een half uur per dag bezig met schrijven. Je schrijft alles op wat in je opkomt en als je het niet weet, schrijf je dat je het even niet weet. Ik ben zelf niet heel precies meer met de drie pagina’s per dag.  Creativiteit gaat voor mij over een flow, of vertrouwen hebben. De andere tool is het artiestenuitje of het kunstenaarsuitje. En daarmee neem je eigenlijk je innerlijke kunstenaar mee naar iets creatiefs, bijvoorbeeld een museum. Wat ik er mooi aan vind is dat je het creatief herstel als onderdeel kunt zien van je psychisch herstel."

"Er zijn nu 7 deelnemers. Het mooie is dat je het samen kan doen, in je eentje zou het best wel wat van je vragen. Nu heb je elke week dat je elkaar bij de les kunt houden tijdens de wekelijkse cursus. Je kunt elkaar inspireren en ook iets oppakken als dat iets voor jou is. Het is elkaar voeden met inspiratie. Het voedt mij ook. En het bevalt mij goed."

Het laatste nieuws van SCIP

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Het doel van de Wet verplichte meldcode is dat sneller en adequater hulp kan worden geboden bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, zodat het geweld stopt. Met een meldcode weten organisaties en professionals welke stappen zij moeten zetten als zij vermoedens hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling.

apr 18, 2019

In het wit!

Wat is hier aan de hand? Op de CD-straat vragen wij ons af waarom een man in een witte overall rond loopt. Hij is onherkenbaar. Is er een virus-uitbraak? Een bacterie in het pand?
apr 12, 2019

Filmavond!

Beste Regenboogers en Scippers,

Voor de filmavond op SCIP aan de Cornelis Dirkszstraat, ben ik op zoek naar films op dvd.

apr 11, 2019

Tobi Vroegh Verhalenwedstrijd


Het thema van de 'Week van de Psychiatrie 2019' was 'ZICHTBAAR' en dat is ook het thema van de 'Verhalenwedstrijd 2019' van uitgeverij Tobi Vroegh.

Psychische problemen zijn in principe onzichtbaar. Verloochen je jezelf als je zo'n belangrijk stukje van jezelf geheim houdt? Zie je het als het buiten hangen van de vuile was? Of geeft het juist kracht als je de moed hebt om te delen.

apr 8, 2019

Interview met Daan Neeleman


Over de cursus The Artist Way: Creativiteit aanspreken en in de flow komen met het spirituele.apr 4, 2019

Hoog bezoek uit Gent

10 laatstejaarsstudenten Professionele Bachelor in de orthopedagogie (SPH) bezochten Scip in het kader van het vak “Community based werken in een internationaal perspectief”.
mrt 21, 2019

Het Blauwe Boekje

mrt 15, 2019

Tweede Kans Vierkantjes


Sara Houtkooper was een vrijwilliger van SCIP.  Sara heeft drie exposities hangen op alle drie de locaties van SCIP.  De expositie heet: Tweede Kans Vierkantjes’. Deze expositie hangt op locatie Cornelisz Dirksstraat.
mrt 7, 2019

Pagina 1 van 14  > >>

Agenda