Cliëntgestuurde Initiatieven en projecten logo keurmerk client centraal
Keizersgracht 252 1016 EV Amsterdam 020-6253111 info@scipweb.nl
apr 4, 2019

Interview met Daan NeelemanOver de cursus The Artist Way: Creativiteit aanspreken en in de flow komen met het spirituele."Creativiteit is denk ik de basis van een gelukkig leven. Als je weer voor jezelf kunt zorgen oftewel de dagelijkse dingen als douchen en eten zelf kunt doen dan is creativiteit de volgende stap. Ik vind dat creativiteit ook hoort bij de basis van het herstellen. De cursus gaat over creatief herstel. Bij SCIP heb je psychisch herstel, bij deze cursus ligt de nadruk op creatief herstel, dus ook psychisch herstel.  Het is een volgende stap."

"Bij de Artist Way leert de cursist zijn creativiteit onder andere aan te spreken middels schrijven. Iedere ochtend. Julia Cameron gaat er van uit dat creativiteit afkomstig is van een Goddelijke bron. Door middel van je creativiteit maak je daarmee contact. De schrijver gaat er van uit dat iedereen creativiteit heeft. Zij heeft in een AA-groep gezeten. Daar is vertrouwen op het Hogere of iets Goddelijks belangrijk. Het gaat er om dat je in een flow van schrijven komt waar je uitzendt naar het universum dat je er bent. Vergelijk het maar met een radio die uitzendt en ontvangt. ‘Het is in feite het uitzenden naar het universum van ik sta aan’."

"Ik ben zelf communicatiedeskundige. Ik vind de creatieve kant van het werk het mooist. Je kunt creativiteit voorstellen als energie, of als creativiteit dat door God gegeven is. Het is een relatie aangaan met creativiteit. De geest kun je zien als een kale weg waar geen bomen aan staan. Je kunt het kaal laten, maar je kunt er ook je creativiteit op loslaten. Er mogen ook bloemetjes aan de kant van de weg staan. Dat is hoe ik het zie. Ik zie inspiratie of creativiteit als een natuurlijk anti-depressivum. Van origine ben ik copywriter, dat houdt in dat ik teksten schreef voor reclamebureaus."

"Julia Cameron geeft twee basis-tools om contact te maken. De eerste is het schrijven van de zogenoemde ‘morning pages’; de ochtendpagina’s. Je schrijft op dat moment op wat er speelt. Inhoudelijk maakt het niet uit wat je schrijft. Het liefst drie pagina’s per dag. Het is nog wel een uitdaging voor iedereen. Je bent ongeveer een half uur per dag bezig met schrijven. Je schrijft alles op wat in je opkomt en als je het niet weet, schrijf je dat je het even niet weet. Ik ben zelf niet heel precies meer met de drie pagina’s per dag.  Creativiteit gaat voor mij over een flow, of vertrouwen hebben. De andere tool is het artiestenuitje of het kunstenaarsuitje. En daarmee neem je eigenlijk je innerlijke kunstenaar mee naar iets creatiefs, bijvoorbeeld een museum. Wat ik er mooi aan vind is dat je het creatief herstel als onderdeel kunt zien van je psychisch herstel."

"Er zijn nu 7 deelnemers. Het mooie is dat je het samen kan doen, in je eentje zou het best wel wat van je vragen. Nu heb je elke week dat je elkaar bij de les kunt houden tijdens de wekelijkse cursus. Je kunt elkaar inspireren en ook iets oppakken als dat iets voor jou is. Het is elkaar voeden met inspiratie. Het voedt mij ook. En het bevalt mij goed."

Het laatste nieuws van SCIP

Lotgenoten Gender Issues

Is opstaan moeilijk?

Niet zo lekker in je vel of in je kleren?
Valt ‘meneer’ of ‘mevrouw’ je slecht?
Zou je liever in een ander geslacht je leven leiden?

En zoek je gelijkgestemden?

 

jul 16, 2019

Nieuwsbrief Ervaringswijzer

De Nieuwsbrief van Ervaringswijzer is zojuist verstuurd.

jun 26, 2019

Doorstromen?

Doorstroom-spreekuur: Elke woensdagochtend van 09.30 tot 13.30 uur
SCIP: Keizersgracht 252

Voor iedereen die door wil stromen naar regulier werk, beschut werk, (ander) vrijwilligerswerk, een cursus of opleiding. En voor iedereen die mogelijkheden wil verkennen voor training en coaching.


jun 20, 2019

Cursus Portfolio

Ontdek de kracht van je eigen ervaring tijdens de portfolio training

De training geeft een beeld van de kwaliteiten die achter alledaagse ervaringen schuilgaan en geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

De vijf bijeenkomsten gaan in op het samenstellen van je cv, het maken van een persoonlijk portret en het ontdekken van je eigen kwaliteiten en talenten. Na de cursus heb je een goed beeld van wat je allemaal in huis hebt.

jun 13, 2019

Het Grote Cafeesfeest 2019

Vrijdag 28 juni vanaf 17.00 uur is er weer het Grote Psychiatrie Cafeesfeest (vijf cafés) in de Boomsspijker, Rechtboomssloot 52. Iedereen is vrij om het podium te beklimmen en een optreden neer te zetten met bv poëzie, muziek, voor te dragen uit eigen of andermans werk, een goed  verhaal te vertellen of een dansje te doen. Alleen of in gezelschap. Grijp deze kans!
jun 13, 2019

ACC op zoek naar personeelWe zijn dringend op zoek naar computerdocenten, docent-assistenten en inloop-vrijwilligers


Zowel ACC-Noord als ACC-West draaien volledig op een groep enthousiaste vrijwilligers. Kom jij één van onze teams versterken?
jun 6, 2019

Review Cursus "The Artist Way"

Onlangs heb ik de cursus The Artist Way gevolgd bij SCIP.

Er waren drie docenten voor de cursisten, allen vrijwilliger. We volgden het boek The Artist Way van Julia Cameron. Het boek heeft een prettige positieve en optimistische toon. Wanneer je twijfelt over je eigen mogelijkheden, dan is deze cursus een goed hulpmiddel om je prettiger en zekerder te gaan voelen en om jezelf meer in je eigen kracht te laten komen.

mei 29, 2019

Liefhebben een kunst, een kunde

Maandagmiddag 10 juni begint de werkgroep 'Liefhebben een kunst, een kunde'Liefde is een belangrijk onderwerp in herstel van psychische problemen en/of verslaving. Misschien is het zelfs wel het belangrijkste onderwerp in herstel: Liefde voor je zelf, de romantische liefde, vriendschap, liefde binnen de familie, liefde voor de natuur, liefde voor God, noem maar op.
mei 20, 2019

Pagina 1 van 16  > >>

Agenda