Cliëntgestuurde Initiatieven en projecten logo keurmerk client centraal
Keizersgracht 252 1016 EV Amsterdam 020-6253111 info@scipweb.nl
jul 18, 2014

Interview met Yvonne: "Bij SCIP kun je veel leren, bijvoorbeeld mediteren".


Onlangs had Scip vrijwilliger Yvonne een interview met 'Jekuntmeer.nl' , een website waar je het gehele participatieaanbod kunt vinden voor o.a. Amsterdam.  Dit is wat ze vertelde...

Bij SCIP kun je veel leren, bijvoorbeeld mediteren

Amsterdam, donderdag 26 juni 2014

Door SCIP is mijn sociale netwerk uitgebreid. In de stad kom ik overal wel mensen van SCIP tegen, dat maakt dat ik me meer verbonden voel met Amsterdam.

Onder de naam ‘Mediteren kun je leren’, geeft Yvonne (47) sinds februari 2012, meditatieles bij SCIP op de Keizersgracht.

In de spreekkamer van SCIP’s vestiging op de Keizersgracht geeft Yvonne elke maandagochtend een uur lang stilte en geleide meditatie. De les begint altijd met een ademhalingsoefening van twee minuten. Vervolgens komt er een korte stilte meditatie, ingeleid met een hele korte geleide meditatie. “Daarna leggen we een kaartje waar boodschappen op staan die mensen kunnen meenemen in de week om daarop verder te mediteren. Ter plekke vraag ik ook wat de kaart voor die persoon betekent. Dat is vaak heel leuk, want er komen soms heel mooie dialogen uit en mensen worden zich vaak bewust dat ze veel meer weten dan ze denken”, laat Yvonne weten.

SCIP & Digivibes

Mediteren is een van de vele activiteiten die Yvonne bij SCIP onderneemt. SCIP staat voor Cliëntgestuurde Initiatieven en Projecten en geeft vorm aan projecten en initiatieven die voortkomen uit de vraag van mensen met een achtergrond als klant van de psychiatrie.

Haar eerste contact met SCIP legde zij via een kennis die haar attendeerde op een cursus bij Digivibes van SCIP. Daar leerde Yvonne digitale muziek componeren en arrangeren. Drie jaar geleden is zij speciaal naar Amsterdam gekomen om zich te kunnen richten op muziek. “In deze stad wordt cultuur wél gewaardeerd”, legt ze uit. Yvonne heeft een achtergrond in klassieke piano. Na haar eindexamen heeft ze twee jaar gestudeerd aan het conservatorium. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan; na een hele omzwerving is Yvonne weer in verbinding met muziek gekomen.

Vrijwilligerswerk en andere activiteiten
Bij SCIP rolde Yvonne van de ene in de andere activiteit. Zo begon zij oktober 2010 als biologische kok bij de Eetkamer. Met koken heeft Yvonne wel iets. “Ik eet graag samen, dat voelt als een familie, het geeft me een heel groot gevoel van voldoening, ook als ze je eten lekker vinden”, vertelt Yvonne. Dit doet zij op zondag. Daarnaast is Yvonne scenarioschrijver bij toneelgroep Jet. Ook werkt ze vrijwillig bij SCIP, waar zij op de vestiging van SCIP in de Cornelisz Dirkszstraat, het voorraadbeheer en de receptie ‘doet’.

Meditatie-juf

In februari 2012 begon Yvonne met het geven van meditatielessen. Zelf heeft ze heel wat verschillende meditatielessen bij derden gevolgd. “Als ik les geef maak ik gebruik van een samenraapsel van technieken waarmee ik in de loop der tijd in aanraking ben gekomen”, vertrouwt ze toe. Voor Yvonne is het directe contact met God, het hogere, het belangrijkste wat er is. Volgens haar bereik je dat door meditatie. “Het is de bedoeling dat iedereen zich laat leiden door het hogere en niet door andere mensen. Door mediteren verfijn je de afstemming met het goddelijke”, aldus Yvonne, “het brengt mensen in hun kracht, dat is goed voor hen.”

Het SCIP effect

“Bij SCIP heb ik alle ruimte en mogelijkheden gekregen op vele gebieden die ik wil aangaan. Ze staan open voor nieuwe dingen. Ik voel me daardoor erg gewaardeerd en bemind. Ik mag mijzelf zijn, en ik ‘commit’ mijzelf vanuit blijdschap: ik bepaal zelf wat ik wil. Mijn sociale netwerk is ook uitgebreid. In de stad kom overal wel mensen van SCIP tegen, dat maakt dat ik me meer verbonden voel met Amsterdam”, vertelt Yvonne enthousiast.

Ook laat Yvonne weten dat ze zich door SCIP meer is gaan realiseren dat ze zelf een serieuze kwetsbaarheid heeft opgelopen. In het begin had ze zoiets van: “Jullie zijn zielig, ik ga jullie wel even helpen”. Nu ziet ze in dat ook zij onder de noemer ‘mensen met een psychiatrische achtergrond’ valt, vanwege haar zware depressies, angst- en paniekaanvallen in het verleden.

Zowel het spirituele boek ’Een cursus in Wonderen’ als haar bezigheden bij SCIP hebben haar een stuk verder geholpen in het accepteren van haar verleden. Zij kan haar emotionele ‘downfall’ en het gevoel van vernedering nu beter onder ogen te zien. Ze probeert haar lessen hieruit te leren en deze om te zetten naar een positief heden. “Want ieder mens heeft onbegrensde mogelijkheden”, laat Yvonne ons weten.

Tekst: Ireen van der Lande
Fotografie: Wim Salis

Het laatste nieuws van SCIP

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Het doel van de Wet verplichte meldcode is dat sneller en adequater hulp kan worden geboden bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, zodat het geweld stopt. Met een meldcode weten organisaties en professionals welke stappen zij moeten zetten als zij vermoedens hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling.

apr 18, 2019

In het wit!

Wat is hier aan de hand? Op de CD-straat vragen wij ons af waarom een man in een witte overall rond loopt. Hij is onherkenbaar. Is er een virus-uitbraak? Een bacterie in het pand?
apr 12, 2019

Filmavond!

Beste Regenboogers en Scippers,

Voor de filmavond op SCIP aan de Cornelis Dirkszstraat, ben ik op zoek naar films op dvd.

apr 11, 2019

Tobi Vroegh Verhalenwedstrijd


Het thema van de 'Week van de Psychiatrie 2019' was 'ZICHTBAAR' en dat is ook het thema van de 'Verhalenwedstrijd 2019' van uitgeverij Tobi Vroegh.

Psychische problemen zijn in principe onzichtbaar. Verloochen je jezelf als je zo'n belangrijk stukje van jezelf geheim houdt? Zie je het als het buiten hangen van de vuile was? Of geeft het juist kracht als je de moed hebt om te delen.

apr 8, 2019

Interview met Daan Neeleman


Over de cursus The Artist Way: Creativiteit aanspreken en in de flow komen met het spirituele.apr 4, 2019

Hoog bezoek uit Gent

10 laatstejaarsstudenten Professionele Bachelor in de orthopedagogie (SPH) bezochten Scip in het kader van het vak “Community based werken in een internationaal perspectief”.
mrt 21, 2019

Het Blauwe Boekje

mrt 15, 2019

Tweede Kans Vierkantjes


Sara Houtkooper was een vrijwilliger van SCIP.  Sara heeft drie exposities hangen op alle drie de locaties van SCIP.  De expositie heet: Tweede Kans Vierkantjes’. Deze expositie hangt op locatie Cornelisz Dirksstraat.
mrt 7, 2019

Pagina 1 van 14  > >>

Agenda