Interview met Yvonne: "Bij SCIP kun je veel leren, bijvoorbeeld mediteren". 18 jul 2014

Onlangs had Scip vrijwilliger Yvonne een interview met 'Jekuntmeer.nl' , een website waar je het gehele participatieaanbod kunt vinden voor o.a. Amsterdam.  Dit is wat ze vertelde...

Bij SCIP kun je veel leren, bijvoorbeeld mediteren

Amsterdam, donderdag 26 juni 2014

Door SCIP is mijn sociale netwerk uitgebreid. In de stad kom ik overal wel mensen van SCIP tegen, dat maakt dat ik me meer verbonden voel met Amsterdam.

Onder de naam ‘Mediteren kun je leren’, geeft Yvonne (47) sinds februari 2012, meditatieles bij SCIP op de Keizersgracht.

In de spreekkamer van SCIP’s vestiging op de Keizersgracht geeft Yvonne elke maandagochtend een uur lang stilte en geleide meditatie. De les begint altijd met een ademhalingsoefening van twee minuten. Vervolgens komt er een korte stilte meditatie, ingeleid met een hele korte geleide meditatie. “Daarna leggen we een kaartje waar boodschappen op staan die mensen kunnen meenemen in de week om daarop verder te mediteren. Ter plekke vraag ik ook wat de kaart voor die persoon betekent. Dat is vaak heel leuk, want er komen soms heel mooie dialogen uit en mensen worden zich vaak bewust dat ze veel meer weten dan ze denken”, laat Yvonne weten.

SCIP & Digivibes

Mediteren is een van de vele activiteiten die Yvonne bij SCIP onderneemt. SCIP staat voor Cliëntgestuurde Initiatieven en Projecten en geeft vorm aan projecten en initiatieven die voortkomen uit de vraag van mensen met een achtergrond als klant van de psychiatrie.

Haar eerste contact met SCIP legde zij via een kennis die haar attendeerde op een cursus bij Digivibes van SCIP. Daar leerde Yvonne digitale muziek componeren en arrangeren. Drie jaar geleden is zij speciaal naar Amsterdam gekomen om zich te kunnen richten op muziek. “In deze stad wordt cultuur wél gewaardeerd”, legt ze uit. Yvonne heeft een achtergrond in klassieke piano. Na haar eindexamen heeft ze twee jaar gestudeerd aan het conservatorium. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan; na een hele omzwerving is Yvonne weer in verbinding met muziek gekomen.

Vrijwilligerswerk en andere activiteiten
Bij SCIP rolde Yvonne van de ene in de andere activiteit. Zo begon zij oktober 2010 als biologische kok bij de Eetkamer. Met koken heeft Yvonne wel iets. “Ik eet graag samen, dat voelt als een familie, het geeft me een heel groot gevoel van voldoening, ook als ze je eten lekker vinden”, vertelt Yvonne. Dit doet zij op zondag. Daarnaast is Yvonne scenarioschrijver bij toneelgroep Jet. Ook werkt ze vrijwillig bij SCIP, waar zij op de vestiging van SCIP in de Cornelisz Dirkszstraat, het voorraadbeheer en de receptie ‘doet’.

Meditatie-juf

In februari 2012 begon Yvonne met het geven van meditatielessen. Zelf heeft ze heel wat verschillende meditatielessen bij derden gevolgd. “Als ik les geef maak ik gebruik van een samenraapsel van technieken waarmee ik in de loop der tijd in aanraking ben gekomen”, vertrouwt ze toe. Voor Yvonne is het directe contact met God, het hogere, het belangrijkste wat er is. Volgens haar bereik je dat door meditatie. “Het is de bedoeling dat iedereen zich laat leiden door het hogere en niet door andere mensen. Door mediteren verfijn je de afstemming met het goddelijke”, aldus Yvonne, “het brengt mensen in hun kracht, dat is goed voor hen.”

Het SCIP effect

“Bij SCIP heb ik alle ruimte en mogelijkheden gekregen op vele gebieden die ik wil aangaan. Ze staan open voor nieuwe dingen. Ik voel me daardoor erg gewaardeerd en bemind. Ik mag mijzelf zijn, en ik ‘commit’ mijzelf vanuit blijdschap: ik bepaal zelf wat ik wil. Mijn sociale netwerk is ook uitgebreid. In de stad kom overal wel mensen van SCIP tegen, dat maakt dat ik me meer verbonden voel met Amsterdam”, vertelt Yvonne enthousiast.

Ook laat Yvonne weten dat ze zich door SCIP meer is gaan realiseren dat ze zelf een serieuze kwetsbaarheid heeft opgelopen. In het begin had ze zoiets van: “Jullie zijn zielig, ik ga jullie wel even helpen”. Nu ziet ze in dat ook zij onder de noemer ‘mensen met een psychiatrische achtergrond’ valt, vanwege haar zware depressies, angst- en paniekaanvallen in het verleden.

Zowel het spirituele boek ’Een cursus in Wonderen’ als haar bezigheden bij SCIP hebben haar een stuk verder geholpen in het accepteren van haar verleden. Zij kan haar emotionele ‘downfall’ en het gevoel van vernedering nu beter onder ogen te zien. Ze probeert haar lessen hieruit te leren en deze om te zetten naar een positief heden. “Want ieder mens heeft onbegrensde mogelijkheden”, laat Yvonne ons weten.

Tekst: Ireen van der Lande
Fotografie: Wim Salis

Het laatste nieuws van Scip

Pagina 1 van 14  > >>

KRACHT ZIEN IN LEVENSERVARINGEN

Portfolio- en cv-training
voor mensen met cliëntervaring in de psychiatrie

Social media

 

6 feb 2020

Het Tekencafé gaat van start!

“Soms denk ik er is niets zo fijn als tekenen”
Vincent van Gogh

scipcafe2

Tekenen, beginnend of ervaren, uit je fantasie of naar de realiteit, kunstzinnige mensen ontmoeten, materialen uitproberen en je creatieve kant ontwikkelen. Het kan allemaal in het maandelijkse Tekencafé ! 

Wanneer: Iedere 3e woensdag van de maand van 19:30 – 21:30 uur (deur open 19.00 uur)
Kosten:  € 2,50
Locatie:  SCIP Keizersgracht 252, Amsterdam 

 

4 feb 2020

Vacature Login

Voor onze winkels zoeken wij:

Enthousiaste vrijwilliger met sociale en administratieve vaardigheden

loginwerkplaatsvacature

 

3 feb 2020

Vacature Login

Voor onze Werkplaats in Amsterdam West hebben we plaats voor:

Gemotiveerde vrijwilligers

Wat ga je doen?
Afhankelijk van je voorkennis ga je aan de slag met de hardware van computers en laptops. Onder begeleiding ga je alles leren van de hardware. Als je het leuk vindt kan je met de opgedane kennis in één van onze winkels werken. Uiteraard is er bij Login alle ruimte voor eigen inbreng.

27 jan 2020

Op Eigen Kracht-training

Speciaal voor mensen met psychosociale problematiek

Op Eigen Kracht is een gratis training voor mensen die graag tips en ervaringen willen delen om rond te komen van een klein budget en om sociale contacten leggen. Leven van weinig geld is lastig. Dit roept ook vragen op. Hoe houd je overzicht in je financiën? Waar kun je aankloppen voor hulp en van welke voorzieningen kun je gebruik maken? Hoe en waar ontmoet je nieuwe mensen?

24 jan 2020

Uitnodiging nieuwjaarsborrel Scip

Hoewel het nieuwe jaar al best lekker op stoom komt, willen we toch even stilstaan bij dit mooie nieuwe jaar 2020, wat een mooi getal hé? Ook vieren we deze zomer de 20e verjaardag van Scip. Dus het is niet zomaar een nieuw jaar met een mooi getal!
16 jan 2020

Tussen groei en stilstaan

boom (1)Hoe doe je mee, als je er buiten valt? Door een kwetsbaarheid heb je niet altijd de mogelijkheden om mee te doen aan de 9 tot 5 wereld. Anderen kunnen je daar op afwijzen. Hoe behoud je de moed om toch iets van je leven te maken? En hoe doe je dat in balans?

16 jan 2020

Herstel-lab

Een nieuw onderdeel op onze website van Ervaringswijzer is het Herstel-lab. Het Herstel-Lab is een laboratorium voor herstel van psychische kwetsbaarheden.
9 jan 2020

Inschrijving cursus 'Meer impact met je gastles' geopend

Beste leden, De organisaties die aangesloten zijn bij MIND doen veel om professionals (in opleiding) in de sector zorg en welzijn voor te lichten over thema’s die voor hen belangrijk zijn, bijvoorbeeld over psychoses, zelfbeschadiging, eetproblemen, maar ook over herstel of het samenwerken met naasten. Dit gebeurt onder andere via gastlessen.
9 jan 2020

Wat is jouw thema?

Denk met ons mee over het nieuwe onderwerp waar Ervaringswijzer het komende jaar mee aan de slag gaat. Ervaringswijzer onderzoekt de levenskennis die mensen opdoen in het het omgaan met (psychische) ziekte. Dit gebeurt door de doelgroep zelf. De basis hiervoor is onderzoek dat we hebben uitgevoerd naar wijsheid.
9 jan 2020

Pagina 1 van 14  > >>