Van treurig naar trots – interview met vrijwilliger René

Als je geen werk hebt, kan vrijwilligerswerk je veel brengen. Iedereen is daarvoor welkom bij Scip, een verzameling werkprojecten, gerund door vrijwilligers. Hier werken vooral mensen die (even of langer) last hebben van psychische of sociale klachten. Maar wie zijn al die vrijwilligers? René (61) is een van hen.

Hij zat in een diep dal. Sinds acht maanden is hij redacteur bij uitgeverij Tobi Vroegh, een van de vijftien Scip-projecten. Zijn werk in de uitgeverij helpt hem weer met plezier zijn bed uit te komen en te voelen wat hij kan en wil.

‘Twee keer ben ik mijn werk kwijtgeraakt door een reorganisatie. Ik had een leuke baan bij de Blindenbibliotheek. Eerst was ik er voorlezer, later maakte ik de opnamen en nog weer later was ik er coördinator van het productie-bedrijfsbureau. Het paste goed bij mijn studie als psycholoog. Toen ik die baan verloor, werd ik vanuit het UWV begeleid naar nieuw werk. Ik vond een plekje bij het bedrijfsbureau van Pantar. Dat werk ging vooral over cijfertjes, maar ik was wel bezig voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, wat ik graag deed. Ook hier maakte een reorganisatie een einde aan mijn contract, en dat van vele anderen. Na een mislukt avontuur als stagiaire op de leerling-administratie van een school, werd het lastig. Ik was de vijftig ruim gepasseerd en zag omscholing niet zitten. De uitkeringsinstantie stuurde me op sollicitatietraining. Die ik al gedaan had. Toen het niet opschoot, besloot de klantmanager wat het moest worden. Ik moest postbode worden, of verkeersregelaar. Desnoods voor 12 uur per week, tijdelijk of als ZZP-er. Het voelde onveilig. Dat kan ik helemaal niet! Ik raakte ervan in een depressie, kreeg suïcidale gedachten die me dag en nacht gingen beheersen.

Ik zat dus thuis en moest aan de slag. Maar wat paste? Solliciteren lukte steeds minder goed. Toen zag ik op www.jekuntmeer.nl een vrijwilligersvacature van uitgeverij Tobi Vroegh. Ik voelde me meteen welkom. Hier werk ik nu acht maanden als redacteur. Twee dagdelen per week doe ik de redactie en de pr van boeken, ervaringsverhalen uit de psychiatrie. Ook zit ik in de redactie van de interne nieuwsbrief van Scip. Ik kan hier doen waar ik goed in ben en vind beetje bij beetje mijn zelfvertrouwen en positiviteit weer terug. Ook leer ik bij.

Ik ga graag naar kantoor, je bent er tussen gelijkgestemden, je bent samen iets moois aan het maken. Soms voel ik me een vreemde eend in de bijt. Ik heb minder heftige dingen meegemaakt dan sommige collega-vrijwilligers, zoals een opname of een psychose. Maar de sfeer is er erg fijn. Ik voel me gesteund door iedereen. Er is niet echt een hiërarchie tussen betaalde en onbetaalde mensen, dat is ook prettig. En ik heb het gevoel dat ik anderen met raad en daad kan bijstaan. Dat is belangrijk, want ik wil iets betekenen.’

‘Ik ben nog niet waar ik moet zijn, ik heb nog soms een terugvalletje. Bijvoorbeeld als er weer druk is vanuit de klantmanager, maar de Scip-trajectcoach steunt me daar nu in. Het gaat dus veel beter, ik zie het leven weer zitten. Vanaf het begin hier heb ik met een dichter aan de redactie van zijn manuscript gewerkt. Ik kon hem goed begeleiden en we hebben een heel mooi bundeltje neergezet: Ontsnappingspoging en andere gedichten. Daar ben ik echt trots op.’


Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.Kader: Scip

Bij Scip stuur je je eigen ontwikkeling, maar samen met de andere vrijwilligers stuur je ook het project waar je werkt. Dat is bijvoorbeeld een computer-cursuscentrum, een eetkamer of een onderzoeksbureau. Een meerderheid van de vrijwilligers had of heeft een psychische kwetsbaarheid, maar iedereen is welkom. Wij bieden een informele sfeer waar gemotiveerde mensen samen mooie dingen maken. Heb jij goede ideeën? Zin om aan de slag te gaan?

Kijk op www.scipweb.nl of kom langs op de maandelijkse open middag Op de koffie bij Scip. Elke eerste dinsdag van de maand 14.00-16.00 uur. Cornelis Dirkszstraat 27-3 hoog (lift aanwezig)