ACC-Noord

In Noord huist zich ook een Actief Computer Centrum, direct boven de Login winkel. Dit project lijkt veel op het project wat zich bevindt in West (ACC West), maar heeft ook zo haar eigen werkwijze. De twee projecten werken wel samen.

Het is een plek waar iedereen naar toe kan komen om kennis over het werken met computers op te doen, van basiskennis tot aan meer specifieke toepassingen. Sinds ruim een half jaar helpt Manou klanten van het ACC Noord met hun computervragen, meestal individueel. Wat deze plek voor hem betekent laat hij zien in zijn verhaal.

Wie: Manou Dezan, 55 jaar
Wat: geeft privé computerles en groepsles bij ACC Noord
Wanneer: op dinsdag en op vrijdag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

accnoord

Het werk bij het ACC geeft mij veel eigenwaarde

“Mijn vluchtelingenachtergrond heeft mijn leven getekend. In vogelvlucht; ik vluchtte als 18 jarige door de oorlog uit Iran en belandde in India, waar ik jaren heb gewoond. Totdat wij, Iranezen, na jaren daar niet meer konden blijven en op zoek moesten naar een nieuwe plek. Ik belandde in Nederland, via een Nederlander die ik in India had leren kennen. Het leek me een goed land om mijn leven weer op te bouwen.

Ongelukkig met mijn werk

Ik kwam in 1994 Nederland binnen, maar het duurde ongeveer 16 maanden voordat ik mijn status kreeg en opnieuw een leven kon gaan opbouwen. Mijn Nederlandse docent leerde me naast de Nederlandse taal ook de beginselen van de computers, zoals werken met Word. Zo kwam ik in aanraking met computers en ik vond het erg interessant. Ik verhuisde vervolgens naar Arnhem, waar ik ook les kreeg in de Nederlandse taal. In het leslokaal stonden computers waar ik gebruik van mocht maken, wat ik graag deed.

Ik ging werken in fabrieken en in de bouw, werk dat eigenlijk helemáál niet bij me paste. Maar het moest, er moest geld verdiend worden. Ik wilde veel liever met computers werken. Dat lukte niet, men vond mijn Nederlands daarvoor niet goed genoeg. Toen moest ik een opleiding volgen tot automonteur. Dat deed ik en ik kreeg na deze éénjarige opleiding een contract aangeboden bij een garage. Maar ik raakte erg ongelukkig van dit werk. Ik deed iets waar ik totaal niet van hield.

Op zoek naar verbetering in Amerika

Tegelijkertijd liep het gebied van relaties ook moeizaam. Ik had op dat moment een relatie met een depressieve vrouw. Dat hakte er aardig in bij me. Omdat mijn werk me zo tegenstond, stopte ik als automonteur en ging ik terug de bouw in. Ik sliep slecht en draaide zo langzaam door. Ik werd mager, slikte pillen, maar dat hielp niet. Ik moést weg hier.

Mijn broer had een bedrijf in de Verenigde Staten opgericht en nodigde me uit om voor hem te komen werken. Zelf zat hij in China, ik zou een betrouwbare partner van hem worden in Amerika. Ik zegde alles op in Nederland en vertrok naar de Los Angeles. Ik verbleef daar 10 maanden, maar voelde me daar niet thuis en kreeg heimwee naar Nederland.

Nederland is toch mijn land

Mijn hart ligt in Nederland, maar terug naar Arnhem wilde ik niet meer. Ik houd veel van cultuur en dan moet je in Amsterdam zijn. Ik kreeg een vriendin bij wie ik introk en toen deze na een aantal jaar uitging, vond ik een plek in onderhuur. Helaas ben ik daar vorig jaar uitgezet en woon ik op kamers bij een hospita. Dat voelt helemaal niet vrij en heel vervelend. Ik ben dan ook naarstig op zoek naar een eigen plek.

Depressie en paniek

Zo’n drie jaar geleden raakte ik depressief en kreeg ik last van paniekaanvallen. Er zaten zó veel verhalen in mij, ik had zo veel meegemaakt, maar ik kon het niet uiten. Mijn gevoelens kon ik nergens kwijt. Het waren er te veel. Mijn vertrouwen was ver te zoeken. Toen ik een tijdje ziek was en zonder werk kwam te zitten, voelde ik me nutteloos en zinloos. Ik heb het nodig om te voelen dat ik wat kan betekenen voor een ander. Dat is waardevol, dat is ook goed voor mijn herstel.

Een belangrijke plek om te werken

ACC Noord is echt een belangrijke plek voor mensen die, om wat voor een reden dan ook, uitgevallen zijn. Dat is het in ieder geval zeker voor mij. Ik hielp een tijd geleden iemand die binnen kwam met een nieuwe laptop. Hij wist helemaal niks van computers. Deze persoon had veel grote problemen. Nu, 6 maanden later, werkt hij bij de receptie van het ACC! Hij neemt daar de telefoon aan en zet mensen in de digitale agenda. Als je één persoon kan helpen, dan help je de wereld.

Ik geef vanuit mijn hart en probeer (computer)angst weg te nemen

Als ik les geef aan studenten, deel ik al gauw mijn contactgegevens. Zo kunnen ze mij persoonlijk bereiken en zijn de lijnen kort. Een aantal studenten wil persé bij mij op les, omdat ze me vertrouwen. Dat geeft mij een fijn gevoel. Ik geef niet alleen computerles. Mensen willen ook gehoord en gezien worden. Ook dat stuk kan ik goed geven; ik kan geruststellen en vertrouwen geven. Dat doe ik graag, ik weet hoe belangrijk dat is. Ik doe niet nep, ik geef door vanuit mijn hart.

Ik haal eerst de angst weg. Er kan niks mis gaan, alles kan teruggevonden worden. De eerste stap is dat je niet bang hoeft te zijn om wat te doen met de computer. Ik geef les in de vraag van de cliënt, sommige komen voor de foto’s, anderen voor Word. Niemand weet alles van de computer, er zijn ook momenten dat ik dingen niet weet. Ik zoek alles op met Google.

Computers: er gaat een wereld voor je open

Computers zie ik als een groot raam waar je door kan kijken en waarop je van alles kunt leren. De wereld gaat voor je open. Als je moeite hebt om met mensen om te gaan, hen te vertrouwen of met ze te praten, dan wordt de computer een soort vriend. ‘Iemand’ die je vertrouwt, waar je contact mee hebt.

Ik zou wel meer dagen willen werken bij ACC Noord, maar nu heb ik het te druk. Het zoeken van een woning en de gesprekken bij mijn psychiater nemen nog te veel tijd en aandacht in beslag. Op termijn hoop ik hier vaker te zijn.
Als je een veilige plek zoekt om met computers te werken wil ik het ACC Noord zeker aanraden. De collega’s zijn behulpzaam; iedereen wil je helpen en ik leer veel van de anderen.

Iets voor een ander doen, iets betekenen voor een ander is ook goed voor jezelf. Er is nog plek! Interesse? Neem contact op met ACC-Noord via info@accnoord.nl of kom langs!