De postclub

De Postclub, Cornelis Dirkszstraat

Op de Cornelis Dirkszstraat komt de Postclub met een klein groepje, elke oneven week op woensdag, bijeen om met elkaar de post te openen en de administratie te ordenen. Het er samen voor gaan zitten helpt. Martin vertelt het hoe, wat en waarom van de Postclub.

Naam: Martin
Leeftijd: 53 jaar
Project: de Postclub
Wanneer: Iedere oneven week op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur.

Externe discipline helpt

Nadat ik twee keer in een situatie terecht was gekomen dat ik een boete moest betalen omdat ik mijn post niet opende, wilde ik mijn gedrag hierin veranderen. Als je niet weet dat je boetes hebt, krijg je problemen. En als je daar dan te laat achter komt, moet je brieven gaan schrijven naar instanties. Daar heb ik helemáál geen zin in. Ik heb rust, focus en concentratie nodig om me lekker te voelen.

Ik ben allergisch voor moeten

Te ver doorschieten in de dingen die ik doe, dat is een zwakte van me. Wanneer ik computers fix bijvoorbeeld, dan vergeet ik de tijd. Het installeren van computers heb ik bij Scip geleerd, bij zowel het Actief Computer Centrum (ACC) als Login, waar ik ook veel gewerkt heb. Ik ben al vanaf 2000 actief bij Scip. Tegenwoordig werk ik vooral thuis met computers. Daar vind ik rust, want dan zit ik gewoon alleen.

postclub

Ik doe liever geen dingen die ik vervelend vind. Administratie vind ik niet leuk om te doen en oninteressant. Het voelt als werk, als moeten en voor ‘moeten’ ben ik allergisch. Dat is een oud issue voor mij. De Postclub heb ik zelf bedacht na het ontvangen van die boetes. Ik had een soort van ‘externe disciplinering’ nodig, iets wat me hielp om wel mijn post te openen en daar wat mee te doen.

Eigen orde

Voorheen legde ik de post ongeopend neer op een stapeltje of sorteerde het in bakjes. Fouad, een SCIP collega die ik van de balie op de locatie Keizersgracht kende en met wie ik de Postclub begon, reikte mij een ander en overzichtelijker systeem aan.

Op zich heb ik, financieel gezien, mijn zaken aardig op orde. Zo zijn al mijn vaste afschrijvingen geautomatiseerd. Ik maak daarbij gebruik van twee bankrekeningen. Op één daarvan komt mijn uitkering binnen. Op de ander maak ik maandelijks een uitgerekend bedrag over voor al mijn vaste lasten, plus een beetje extra geld zodat ik niet knel kom te zitten met het betalen van variabele rekeningen. Het resterende geld dat op de eerste rekening blijft staan, gebruik ik om mijn dagelijks leven van te betalen: eten, drinken en extraatjes.

Geen aanmaningen meer

Toch kan je er niet blindelings van uit gaan dat dit systeem goed loopt. Op een goed moment stond er blijkbaar te weinig geld op de bankrekening waarvan ik alle vaste kosten automatisch liet afschrijven. Er waren wat veranderingen en deze waarschuwingen kreeg ik per post, maar die opende ik nooit. De aanmaningen liepen al gauw op. Als je de huur niet tijdig overmaakt, kan je zo je huis kwijt raken. Dat is een vriend van mij overkomen. Hij had drie maanden zijn huur niet betaald, werd zijn huis uitgezet en raakte dakloos.

Sinds 2013 De Postclub

Daarom hebben we (Fouad en ik) in 2013 de Postclub opgericht. We komen om de week samen met een klein en vast clubje mensen. We hebben wel meer deelnemers gehad, maar al na een paar bezoekjes kwamen ze vaak niet meer terug. Meestal omdat ze het dan wel zelf weer konden, bleek bij nabellen. Wij kunnen mensen letterlijk helpen met het openen van de post en het lezen daarvan. Als buitenstaander ben je emotioneel minder betrokken. Meestal is het vrij eenvoudig.

Als nieuwe deelnemer van de Postclub krijg je een ordner met daarin verschillende tabbladen en tussenliggers. Je kunt daarin per tabblad alle correspondentie van een instantie of bedrijf ordenen. Zo heb je de gelegenheid om dingen terug zoeken als je daar vragen over hebt of krijgt.

Mochten de poststukken te ingewikkeld voor ons zijn, dan kunnen we de hulp van Bureau Rechtshulp inschakelen, waarmee wij samenwerken. Laatst ontdekte ik via een tip van dat ik aardig wat geld kon terugkrijgen via belastingaangifte, omdat ik hoge ziektekosten had. Voor dit soort zaken is het ook heel belangrijk om je administratie goed op orde te hebben, zodat je die vrij moeiteloos terug kunt vinden om de benodigde gegevens aan te leveren.

De Postclub is er niet alleen voor financiële zaken. Zo communiceren andere organisaties, zoals bijvoorbeeld de gemeente, per post. Het kan zijn dat je buurtbijeenkomsten, waar je best bij had willen zijn, misloopt als je de post niet opent. Ik heb zelf gemerkt dat post over zoiets als de Stadspas ook best interessant kan zijn. Sinds ik mijn post lees, pak ik meer kansen via de Stadspas en ga ik bijvoorbeeld weleens voor 1 euro naar de bioscoop met een vriend.

Moderniseren

We zijn pas sinds kort gericht op digitale post. Veel administratie is tegenwoordig digitaal geworden. Je wordt nu eigenlijk gedwongen om je mails te openen als je van zaken op de hoogte wilt blijven.

Post komt mogelijk onopgemerkt in je mailbox, of je moet dingen gaan nakijken en regelen via online accounts. Ik vind dat in zekere zin zelfs nòg lastiger. Het voelt als één stap vooruit, maar tegelijk twee stappen terug.

Aanvulling op andere projecten

We zijn overigens niet het enige project binnen ons netwerk dat zich met post en administratie bezighoudt. De Regenboog heeft verschillende projecten die zich met post en (financiële) administratie bezighouden, onder andere een maatjesproject.

Als je veel moeite hebt met je post en financiën, kan je via hen tijdelijk een maatje krijgen die bij je thuis komt en helpt. Ik denk dat onze Postclub een goede aanvulling kan zijn op dit project, een soort vervolg. Zo groei je stapsgewijs naar zelfstandigheid toe.

De Postclub, voor wie?

Mensen die hun eigen chaos niet de baas kunnen, post niet open durven maken en/of hun financiën niet onder controle hebben, zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij onze Postclub. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar misschien heb je een zetje in de rug nodig. Je moet gewoon een manier, een systeem, vinden om het aan te pakken. Hierbij kunnen we elkaar helpen en stimuleren.”

Interesse om deel te nemen aan de Postclub? Meld je bij voorkeur aan via email naar postclub@scipweb.nl, of bel in oneven weken op woensdag tussen 15.00 uur & 17.00 uur naar de balie van SCIP Cornelis Dirckszstraat: 020-3039508.