Digivibes

In het gebouw van Scip op de Cornelis Dirksstraat 27 op de derde etage, in de volksmond ook wel de ‘CD’ genoemd, huist zich het creatieve project Digivibes. Digivibes bestaat uit een beeld-, geluid- en printstudio. Een interactieve studio is ‘in wording’. Bij Digivibes werken zo’n vijftien personen, waarbij Rahoul een van de hoofdrol spelers is. Dat er veel te leren en te creëren valt op het gebied van beeld en geluid, laat Rahoul ons zien. Hij is één van de ‘hardcore’ Digivibers, met veel verstand van zaken én apparatuur.

Wie: Rahoul, 28 jaar
Wat: Creator en docent bij Digivibes
Hoe vaak: 5 dagen per week

Muziek is mijn rode draad in het leven

“Vanwege mijn problemen mocht ik niet gaan werken. Mijn dag- en nachtritme was helemaal omgedraaid. Het DWI verzocht me dagbesteding te zoeken. In mijn zoektocht kwam ik in eerst instantie uit bij het Webbureau op de Keizersgracht. Dat bleek niks voor mij te zijn. Wel kwam ik daar, gelukkig, in contact met Digivibes, waar ik alweer drie jaar actief ben.

Thuishaven

Ik ben hier vijf dagen in de week in de weer met muziek. Meestal kom ik ‘s middags en blijf ik vaak tot laat in de avond. Elke woensdag en vrijdag eet ik mee met de Eetkamer, het eet-project van Scip. Daar wordt altijd heerlijk gekookt. Het is hier echt mijn thuis, een thuishaven. Ik ben hier vaker dan thuis. De sfeer onderling is heel goed. Ik vind het ook leuk om hier wat huiselijkheid te creëren, zoals de bank waarop we op zitten die ik hier zelf heb geplaatst. Het geeft een huiskamergevoel. Niet eerder heb ik drie jaar achter elkaar iets gedaan waar ik mezelf nog steeds goed bij voel. Bij Digivibes heb ik er nog steeds zin in.

rahoel

Sociale contacten

Voordat ik bij Digivibes kwam was ik niet zo sociaal, ik was meer op mezelf. Ik praatte niet veel en was meer met mezelf bezig. Ik heb hier veel sociale contacten opgedaan en een hoop geleerd van de mensen. Nog steeds leer ik, iedereen heeft hier zo zijn eigen problemen.

Wanneer iemand boos of lastig is of niet goed in zijn vel zit, dan merk je dat. Het worden daardoor niet alleen collega’s, maar ook vrienden. Je bent er voor elkaar. Het is hier gezellig. De een koopt wel eens wat drinken, de ander koekjes. Iedereen zorgt ook voor elkaar. Buiten werktijden spreek ik ook wel eens af met collega’s.

Cursus

Op donderdag geef ik les aan Digivibers. Ik bereid deze lessen voor. Soms vind ik dat best ingewikkeld, omdat ik zelf ook nog lerende ben. Ik had voorheen een collega die meer wist dan ik op het gebied van digitale muziek. Aan hem kon ik dingen vragen. Hij is nu gestopt en ik mis zijn kennis wel. Via internet leer ik mijzelf bijna alles aan. Ik kijk ook wel naar andere collega’s, hoe zij dingen doen. Soms wordt ik door hen geïnspireerd.

Emoties kwijt kunnen

Toen ik hier begon, ben ik gaan experimenteren met de keyboard. Ik houd me hier vooral bezig met het maken van muziekopnames, studioproducties, CD opnames, het mixen en masteren en het online zetten van nummers. Ik vind veel soorten muziek wel leuk. Mijn emoties kan ik er goed in kwijt. Als ik verdrietig ben, maak ik R&B (Rhythm and Blues) muziek. Als ik blij ben, stort ik me op Hip Hop. Wanneer ik me wat opgefokt voel is het ook Hip Hop, maar dan wel een wat heftigere variant.

Eigen teksten

Ook ben ik hier gaan rappen. Ik schreef al teksten, maar die nam ik nooit op. Hier kreeg ik de kans om dat te wel doen. In mijn teksten kan ik veel emotie kwijt. Ik heb veel eigen nummers die je kan terug vinden op internet https://soundcloud.com/young_escalade. Ik heb ook een YouTube kanaal onder de naam MrYoungescalade. Daar vind je nummers zonder rap. Ik ben nu bezig met het opnemen van mijn eigen album met rapteksten.

Webshop

Op de website van Digivibes, die overigens ook door een van de cliënten van Digivibes gemaakt is, hebben we sinds kort een webshop. Daar staan de alle nummers van Digivibe op, dus ook die van mij. Ze zijn te koop voor één euro. De meeste mensen bij Digivibes maken Hip Hop. Eén iemand maakt meer house.

Kerst CD

We hebben vorig jaar een Kerst CD voor Scip opgenomen. We hadden al heel wat nummers gemaakt. Eens per twee maanden verzamel ik nummers van alle collega’s. Met de nummers die we vorig jaar hadden, dachten we: ‘Zou misschien leuk zijn een Kerst CD te maken voor Scip?’ Toen hebben we binnen een half jaar de hele CD in elkaar gezet. Dat was heel spannend en behoorlijk veel werk waar we veel van geleerd hebben. We zijn van plan om dit jaar weer een Kerst CD te maken.

Mixen

De meeste Digivibers hebben een grote passie voor digitale muziek. Zelf ben ik vooral te vinden achter de computer. Het mixen fascineert me het meest. Het is het moeilijkste onderdeel van de muziek. In dit proces wil je alles eigenlijk zo goed mogelijk ‘schoongemaakt’ hebben, zoals de frequenties. Dat heb je weer nodig om goed te kunnen masteren. Tijdens het masteren zorg je ervoor dat alles op verschillende apparaten op één niveau zit en dat het goed klinkt. Dat het klaar is voor de radio of de televisie mobiele telefoon.

Produceren is mijn wens

Ik kijk ook naar andere producers. In de Hip Hop vind ik Dr. Dré wel interessant, één van de bekendste producers. Eigenlijk luister ik naar heel verschillende muziekstijlen en producers. Van alles leer ik wel wat. Ik wil graag beter worden in producen. Op een gegeven moment wil ik hier mijn werk van maken. Ik wil hét gaan maken; mijn muziek verkopen of met andere mensen samenwerken.

Goed materiaal

Digivibes heeft veel goede apparatuur om mee te werken. Het kan natuurlijk altijd beter, technologie veroudert snel. We besluiten heel democratisch wat we gaan doen en wat we willen aanschaffen. Soms kunnen we onderdelen regelen via Login (ook een Scip project in computer hardware), zoals een grafische of een geluidskaart.

De beste afleiding

Wij houden hier rekening met hoe mensen in hun vel zitten. Ze kunnen even op de bank zitten, of een dagje vrij nemen. Ik heb zelf problemen, waardoor ik me goed kan inleven in de ander. Wanneer iemand het moeilijk heeft, ben ik dan ook niet streng. Mensen die bij ons komen zijn afgeleid van hun problemen en lekker bezig met iets positiefs. Ik kan zelf geen betere plek bedenken dan hier te zijn.

Werken bij Digivibes

Mocht je écht interesse hebben om bij ons te komen, dan moet je natuurlijk wel van muziek houden. Een bepaalde basis is handig, zoals globale computerkennis, iets afweten van noten lezen of weten hoe je muziek kan inladen op een computer. We hebben wel mensen op de wachtlijst staan. Maar een kijkje nemen kan altijd. En vooral vrouwen zijn welkom; het merendeel is nu nog mannen. Kijk voor meer informatie op de website van Digivibes: www.digivibes.nl