Tekencafé

Sinds ruim een jaar transformeert de Tuinkamer, maar ook soms de keuken van het sfeervolle pand aan de Keizersgracht zich elke derde dinsdagavond van de maand tot een heus Tekencafé, waar tekenmateriaal, koffie en thee, blikjes fris en bier niet ontbreken. Dit creatieve initiatief komt uit de koker van Misja die samen met Edgar en Vincent het Tekencafé vorm geeft. Misja deelt haar verhaal over dit nieuwste project van Scip. Edgar heeft zelf ook een impressie van het Tekencafé geschreven. Klik hier om zijn verhaal te lezen.

Wie: Misja, 52 jaar
Wat: Initiatiefneemster van het Tekencafé (in samenwerking met Edgar en Vincent)
Hoe vaak: Iedere derde dinsdagavond van de maand om 19.30 – 21.30 uur
Kosten: 2,50 per keer
Waar: In de Tuinkamer van Scip Keizersgracht (en soms aan de keukentafel)

tekencafe

Samen lekker tekenen

“Ik was al actief bij Scip bij het onderdeel Kunst & Herstel van team Creatie, van de website Ervaringswijzer. Eén van mijn coaches zei dat ik minstens twee dagdelen iets moest gaan doen bij Scip. In mijn bokkigheid en mijn naïviteit – ik had toen nog geen idee wat er allemaal mogelijk is binnen Scip – wist niet wat ik moest gaan doen. Totdat ik met mijn vriend op zijn boot zat op de Noordzee en terugdacht aan vroeger. Ik tekende toen vaak gewoon thuis samen met een vriend en een muziekje en een flesje wijn op tafel. Misschien zou ik…

Verlegen

Eén van de dingen waar ik tegenaanloop in het leven is mijn verlegenheid, waar ik nu overigens steeds minder last van heb. Daar had ik meer last van toen ik bij Loenatix, (voorheen Drukmakers) van Roads bezig was. Ik maakte daar allemaal tekeningen waarover ze daar enthousiast waren. Op een gegeven moment vroegen ze mij of ik een groep mensen wilde gaan begeleiden met het tekenen. Ik ben daar door mijn verlegenheid van toen, van teruggeschrokken. Ook zie ik mezelf niet als een begeleider, ik hou niet zo van dat woord. Ik heb meer met uitwisseling; elkaar dingen leren. In principe is er bij bij Loenatix veel mogelijk; ik was zelf te timide.

Op eigen initiatief

Via mijn vriend kwam ik bij Scip terecht en hoe langer ik hier ben, hoe meer mogelijkheden er binnen mijn vizier komen. Het is niet zo dat je met deelname aan één project klaar hoeft te zijn. Je kan hier zóveel doen en je kan ook zelf iets oprichten, op eigen initiatief. Zoals het Tekencafé. Edgar, mijn collega binnen Team Creatie en kunstenaar (Rijksacademie) had er gelijk oren naar om mee te doen.

Met z’n drieën

Met adviezen van Dini hebben Edgar en ik het Tekencafé samen opgezet. Van het een kwam het ander, het ging vrij vlot. In eerste instantie was Vincent iemand die gewoon kwam als gast. Hij verzorgde iedere keer voor de muziek en toen dacht ik: “Hij heeft toegevoegde waarde met zijn muziek en hij heeft ook de Rietveld gedaan, net als ik. Dus ik dacht: “Hup, ik trek hem erbij.” Zo werd Vincent ook een van de ‘begeleiders’ van het Tekencafé. Vincent helpt ook vaak met opruimen en Edgar is onmisbaar bij het nemen van belangrijke beslissingen. We doen het echt samen!

Heel open

Het Tekencafé is heel vrij, een open inloop. Je hoeft je niet aan te melden of af te melden. Voor de 2,50 euro deelnamekosten mag je onze materialen gebruiken en koffie en thee nuttigen. Bier en fris kosten een euro. Een eigen schetsboek meenemen is wel handig. De groepssamenstelling is iedere keer weer anders. We geven hier overigens geen les en we begeleiden ook niet echt. Het gaat vooral om de uitwisseling. Je kunt overal van leren.

Aandacht voor elkaar

Gangbaar is dat iedereen binnenloopt tussen half 8 en kwart voor 8 en dan pakt iedereen zijn spullen en gaat gewoon beginnen. Vincent regelt dan de muziek. Soms is er iets gebeurd met iemand en dan krijgt dat natuurlijk de aandacht. Daar is binnen het Tekencafé zeker ruimte voor.

Concentreren op je werk

Het komt soms voor dat er ontzettend geconcentreerd gewerkt wordt, dan kan je een speld horen vallen. Er ontstaat dan een soort groepsatmosfeer, dat is heel typisch. Over het algemeen wordt er hard gewerkt. We proberen het praten te minimaliseren, om goed te kunnen focussen op het tekenen.

Rondje

Om een uur of negen vraag ik of mensen geïnteresseerd zijn om te laten zien aan de groep wat ze gemaakt hebben. Als je dat niet wilt, dan hoeft dat niet; het is zeker geen verplichting. Over het algemeen vinden mensen het leuk om te laten zien waar ze mee bezig zijn geweest. We maken een rondje langs iedereen en bespreken het werk op een zo vriendelijk en opbouwend mogelijke manier.

Levensbehoefte

Zelf heb ik destijds op de Rietveld gekozen voor de specialisatie beeldhouwen. Tijdens mijn studie moest ik stoppen in verband met psychoses. Later mocht gelukkig terugkomen om de Academie af te maken. Kunst is voor mij als ademhalen, een levensbehoefte. Ik kan niet zonder, hoewel ik er wel soms mee op voet van oorlog sta. Maar,… als ik een tijdje geen kunst maak, wordt ik ongenietbaar.

Tegen de stroom in

Kunst is mijn manier van uiten, ik heb de behoefte om visueel mijn verhaal te vertellen. Eén van mijn kaders is vrijheid; met vormvrijheid als leidend motief. Daarom doe ik soms ook dwarse dingen en ga ik tegen de ‘mainstream’ in. Ook als ik zelf teveel in vaste patronen zit, wil ik ineens wat anders.

Digital

Op dit moment wil ik meer digitaal gaan werken, ook om zo meer ruimte te creëren in mijn woning. Daarom ben ik eens langsgegaan bij ACC Noord om zo een en ander kunnen bekijken en overwegen. Inmiddels heb ik de voor mij juiste software in huis. Ik zie nu in dat het digitale imperium je ook een vorm van vrijheid kan geven. Zo leuk dat je ook dat bij Scip kunt leren.

Het Tekencafé gaat altijd door

Het is fijn dat Edgar, Vincent en ik het Tekencafé met z’n drieën runnen, want als er maar één iemand komt, gaat het toch gewoon door. Samen zijn we dan met z’n vieren. Dat voelt veiliger dan dat iemand alleen met een ander zit, bovendien is het is rumoeriger en gezelliger.

Prikkelen

Ik stuur alle deelnemers die op de mailinglijst staan een week van te voren een mail met daarin de flyer van het tekencafé en wat foto’s aangaande het thema van het komende Tekencafé. Dat thema is slechts een suggestie, je mag hier tekenen en maken wat je zelf wil. Meestal stop ik in de e-mail nog een nieuwtje over een tentoonstelling of een artikel. Bijvoorbeeld iets over creativiteit en hersenen: kunst is goed voor je hersenen. Ik probeer het zo aantrekkelijk te houden voor mensen die geïnteresseerd zijn en hun nieuwsgierigheid te prikkelen.

Tekencafé plannen

We zijn afgelopen jaar midzomer naar het Vondelpark geweest en hebben buiten getekend. Picknick mat mee. Dat was weer eens wat anders dan binnen tekenen. We willen ook nog eens naar Artis. Op termijn willen we graag een expositie organiseren, om te beginnen binnen Scip.

Doelgroep

De doelgroep is heel verschillend: kunstenaars, mensen die een beetje creatief zijn, mensen die niet creatief zijn maar het toch willen proberen, mensen die gewoon willen ontspannen. Je kan hier heel goed in je eentje zijn tussen de mensen. Je hoeft niet sociaal te doen, maar je bent toch onder de mensen. Je kan je eigen dingen doen en toch samen zijn. Iemand kwam hier ook om te schrijven. Een ander kwam staffen (jawel zoals een staf van Sinterklaas) maken. Je hoeft niet persé te tekenen.

Kom het eens proberen! Voel je niet verlegen als je nooit getekend hebt, maar kom dan juist. Het is geen competitie, het is een uitwisseling.”