Meedoen

Aan de slag als vrijwilliger

Wil je je met een vak bezighouden, zelfvertrouwen opbouwen, nieuwe sociale contacten opdoen, je cv aanvullen of je weer eens nuttig maken? Iedereen heeft zijn eigen motivatie voor vrijwilligerswerk.

Bij Scip is er genoeg te doen, op allerlei niveaus en op allerlei gebied.

De meeste van onze vrijwilligers hebben te maken (gehad) met een psychiatrische aandoening, maar dat is geen vereiste.


De functies

Binnen onze projecten, van uitgeverij tot computercursuscentrum, zijn er vrijwilligersfuncties op allerlei niveaus. Van baliemedewerker tot programmeur, van kok tot interviewer.

Je kunt door deze verscheidenheid doen waar je goed in bent, of wat je juist wil leren. Er is geen druk om te presteren en geen verwachting dat je meteen iets moet kunnen, maar als je juist ambitie hebt, is daar ook ruimte voor.


De ondersteuning

Begeleiding van de vrijwilligers is bij Scip maatwerk. De een heeft hulp nodig bij het indelen van zijn werk, de ander misschien bij de techniek van zijn vak, een derde wil alleen zo nu en dan eens een complimentje of een luisterend oor.

Ervaren vrijwilligers en de projectleiding zorgen hiervoor. De projectleiding houdt jaarlijks evaluatiegesprekken, om te vragen of alles nog naar wens verloopt.


De leermogelijkheden

Leren staat bij Scip hoog in het vaandel. We hebben twee ACC’s (Actief Computer Centrum) waar je computercursussen kunt volgen en de academie van Ervarings-wijzer. Daarnaast worden andere cursussen georganiseerd waar je als Scip-vrijwilliger gratis aan kunt deelnemen.

Als je zelf kennis wil delen is daar ook alle ruimte voor. Ook kunnen alle Scippers gebruik maken van het cursusaanbod van de Vrijwilligers Academie.


De groeimogelijkheden

Binnen een project kun je doorgroeien naar een andere functie, zodat je altijd een uitdaging hebt, als je dat wilt.

Je kunt ook anderen begeleiden en zo je kennis overdragen. Daarnaast kun je bij andere projecten aan de slag. Je zult altijd gevraagd worden om mee te denken over het beleid van het project waar je werkt en om meer verantwoordelijkheid te nemen. Er is ook ruimte voor eigen initiatieven. Dat is het cliëntgestuurde karakter van Scip.


Voorwaarden

Om bij Scip aan de slag te gaan geldt maar een voorwaarde: dat je gemotiveerd bent. Je hoeft geen specifieke diploma’s of een diagnose te hebben. Het is fijn als je bij ons aan de slag wil. We kijken samen of er vrijwilligerswerk is dat bij jou past..

Scip biedt haar vrijwilligers de mogelijkheid om te werken vanuit een WMO-traject. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het doel van deze wet is dat mensen zo veel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. De gemeente Amsterdam heeft daarvoor “Trajecten Arbeidsmatige Dagbesteding” bedacht. Of je wel of niet in aanmerking komt voor een traject, wordt individueel bekeken. Maar: je moet in Amsterdam wonen en minstens twee dagdelen willen werken.

Een WMO-traject begint met een gesprek waarin je overlegt wat je wilt doen, wat je wilt bereiken en welke steun je daarbij nodig hebt. Een aantal keren per jaar bespreek je met de projectleiding hoe het gaat. Elk jaar bekijken we of het traject wordt verlengd of dat je een volgende stap kunt zetten in je ontwikkeling. Los van een traject heb je dezelfde rechten en plichten als andere SCIP-vrijwilligers. Ook als een traject niet bij je past, kun je als vrijwilliger aan de slag.


Beginnen bij Scip

Wil je eens kijken of er een leuke plek voor je is? Voor iedere vacature geldt uiteraard m/v.

Bekijk hier onze vrijwilligersfuncties.

Als je een leuke vacature hebt gevonden kun je contact opnemen met het secretariaat van de regenbooggroep op:  020-53 17 600 of dagbesteding@deregenboog.org.

Ook als je nog niet precies weet wat je wilt. Samen kunnen we kijken wat een leuke plek voor je is.

Tot ziens bij Scip!