Login Werkplaats West

Scip’s Login is actief op drie verschillende locaties binnen Amsterdam: de Loginwinkel op de Kwakerstraat in West, de Login PC winkel in Noord in de Distelstraat én last but not least de werkplaats in op de Cornelis Dirkszstraat in West. Bij Login worden computers opgeknapt in de breedste zin van het woord. In de werkplaats worden ook cursussen over hardware en software gegeven. In deze Scip In Zicht spreken we Farid van de Login werkplaats op de Cornelis Dikszstraat in West.

Naam: Farid
Leeftijd: 49 jaar
Afdeling: LOGIN West
Functie: medewerker werkplaats (en ‘runt’ deze tegenwoordig met Carl)
Aantal dagdelen: 4, van maandag t/m donderdag de hele dag

lww

Bij Scip kon ik doorgaan met de computer

“Ik werk bij Login met zowel de hardware (=de computer zelf) als de software (=de programma’s die erop draaien). Als ik met de hardware werk, haal ik computers uit elkaar of ik zet ze weer in elkaar. Als ik met de software werk, installeer en activeer ik Windows of installeer ik andere nieuwe software.

Leren van je collega’s

Toen ik hier binnenkwam wist ik wel al wat van computers af. Maar, verreweg de meeste kennis en ervaring heb ik opgedaan via mijn collega Carl. Eigenlijk heeft hij me bijna alles geleerd en nu kan ik veel zelfstandig doen. Nieuwe computerkennis doe ik tegenwoordig vooral thuis op, zoekend naar goede software. In principe kan je alles via het internet vinden.

Tegenwoordig ben ik, samen met Carl, veel aanwezig op de werkplaats. Wij werken beide vier volle dagen, alleen is hij op vrijdag en ben ik op maandag vrij. Zo is er altijd iemand aanwezig op de werkplaats van Login West; wij ‘runnen’ op dit moment de tent. Wat ik heb geleerd geef ik door aan anderen, zoals het installeren van softwarepakketten.

Ooit was ik een rebel

Ik ben een in Nederland opgegroeide Marokkaan en woonde in mijn jeugd voornamelijk bij Nederlandse families. Mijn ouders wonen ook in Nederland, maar ik ben vroeger in pleeggezinnen terecht gekomen. Tot een jaar of vijftien jaar geleden was ik een echte rebel. Thuis was ik een Marokkaan, een moslim. Buitenshuis gedroeg ik me anders, veel vrijer. Mijn vader is moslim en tegenwoordig ben ik ook, maar in die tijd wilde ik meer vrijheid.

Nu snap ik het wel, mijn vader is opgegroeid in Marokko met het geloof en hij snapte niet dat wij hier zo vrij opgroeiden. Hij deed wat hij kende. Nu begrijpt hij het ook wel, ook hij is veranderd. Tegenwoordig heb we weer goed contact.

Met iets tastbaars bezig zijn

Drie jaar geleden kwam ik bij Scip terecht. Mijn klantmanager van de GGD, ik heb een verslavingsachtergrond, al ben ik al twaalf jaar niet meer verslaafd, stuurde me hierheen toen ik liet weten dat ik iets van dagbesteding wilde doen. In eerste instantie ontdekte ik Scip via de website www.jekuntmeer.nl. Mijn klantmanager maakte voor mij een eerste afspraak en toen begon ik bij het Actief Computer Centrum, hier in West.

Na een half jaar stapte ik over naar Login. Beide projecten vind ik leuk, maar ik wilde liever met iets tastbaars bezig zijn. Software activiteiten doe ik thuis wel. Het uit elkaar halen van computers doe ik op de werkplaats.

Voordat ik bij Scip terecht kwam, werkte ik twee jaar bij Roads in de Fietsenmakerij. Ooit deed ik de opleiding metaalbewerking aan de technische school; ik hou ervan om met mijn handen te werken. Bij Login heb ik de kans gekregen om door te gaan met de computer.

Het voelt niet als werk

Ik zie mijn werk bij Login als een vorm van dagbesteding, want het voelt niet als werk. Eerst begon ik met twee dagen, maar nu ben ik er vier dagen per week. Bijna fulltime. Het is gewoon werk voor mij dat ik leuk vind, want het is nog steeds vrijwillig. Ik doe het met plezier, ik sta op met plezier en ik kom er graag.
Login is voor mij een heel belangrijke plek. Het omgaan met mensen die dezelfde interesse hebben en het leren van mensen die meer weten dan ik, dat geeft mij voldoening. Er werken hier ongeveer twintig vrijwilligers, waarvan twee vrouwen. Meer mannen dus, maar iedereen is welkom. Er is overigens ruimte voor meer vrijwilligers. Veel mensen komen maar een paar dagdelen per week werken.

Geen drank en drugs op de werkvloer

Het is wel belangrijk dat je wat stapjes verder bent in je herstel om hier te kunnen werken. Drugs of overmatig drankgebruik is hier niet toegestaan. Je kunt hier op je eigen tempo leren ‘on the job’. Mensen met kennis van zaken zullen je dingen uitleggen, klussen geven, controleren. Als een refurbished (= een geheel opgeknapte computer, zowel wat betreft hardware als software) computer de deur uitgaat, is deze perfect!

Klanten

Onze klanten komen vaak via via bij ons binnen. Ze betalen voor onze diensten, maar de prijs ligt hier wel veel lager dan bij andere ‘reguliere’ computerwinkels. Het bespaart de klant veel kosten als Login je computer repareert, schoonmaakt of er nieuwe software op installeert.

Als mensen kleine reparaties willen laten doen aan hun computer, dan kunnen ze bij de Werkplaats langskomen op de Cornelis Dirkszstraat (tel: 020 6892004). Bij de wat grotere reparaties bezoek je bij voorkeur een van de winkels bij Login Noord of Login West.

Kom ook werken bij Login!

Mensen die wat willen leren over computers en die graag aan het werk willen kunnen bij ons goed terecht. Geïnteresseerden voor Login Werkplaats kunnen zich rechtstreeks melden bij Frits van Houwelingen op fvhouwelingen@deregenboog.org. Je kunt je ook laten aanmelden door je begeleider.