Tobi Vroegh

Uitgeverij Tobi Vroegh geeft boeken uit met een link naar de psychiatrie met als doel: een brug slaan tussen psychiatrie en maatschappij. Tobi Vroegh werkt met verschillende teams: een redactie-, PR-, manuscripten-, kantoor-, vormgeef- en uitgeefteam. In totaal werken er 26 actieve vrijwilligers, waarvan sommigen, zoals Nanneke, in meerdere teams werkzaam zijn.

Naam: Nanneke
Afdeling: Uitgeverij Tobi Vroegh
Functie: PR- en manuscriptteam
Sinds: juni 2017, aantal dagen per week

Relativeren en te accepteren dankzij Tobi Vroegh

“Toen ik vastgelopen was en in therapie ben gegaan, kwam ik terecht bij uitgeverij Tobi Vroeg. Ik vond deze uitgeverij via het internet. Op dat moment had ik net mijn studie Media en Marketing ‘on hold’ gezet. Tobi Vroegh sloot aan bij mijn studierichting. Voorheen was ik van plan om deze nog af te gaan maken. Ik dacht: “Eerst even therapie en dan gaan we weer terug”. Nu denk ik daar heel anders over. Ik wil niet meer terug. Ik overweeg nu om ervaringsdeskundige te worden.

nanneke2

Boekenpresentatie, boekenbal en borrel

Op dit moment ben ik vooral actief in het PR-team. Boekenmarkten vragen nu vooral de aandacht. Eerder was ik bezig met het maken van de nieuwsbrief, het werken aan de nieuwe website en het posten van Tobi Vroegh informatie op Facebook. Ik zit ook in het manuscripten-team. Daar lezen we de manuscripten die binnenkomen en daarover gaan we met elkaar in gesprek. Je kunt het zien als voorwerk waarin we kijken of het een manuscript is dat we uit willen geven of misschien toch niet. De redactie en het uitgeef-team neemt hierin de uiteindelijke beslissing.

De boekpresentaties van Tobi Vroegh zij heel mooi. Je ziet de auteur, die voor het eerst zijn vers uitgegeven boek in handen krijgt, helemaal oplichten. Ze zijn dan vaak zo blij. Heel mooi om te zien, die dankbaarheid die blijheid. Eens per jaar is er ook een boekenbal waarbij alle auteurs uitgenodigd worden.

Op onze eigen afdeling vindt eens per twee maanden een vrijblijvende Tobi Vroegh borrel plaats. We werken allemaal in verschillende teams. Zo heb je de kans om mensen uit andere teams beter te leren kennen. De teams werken redelijk autonoom van elkaar. Naast een vaste harde kern van vrijwilligers is het ook wel een komen en gaan van mensen.

Eigen initiatief

Mensen kunnen, als ze interesse hebben om bij ons te komen werken, op gesprek komen bij Tobi Vroegh. Doorgaans zijn we heel soepel in ons aanname beleid. Alleen als mensen puur en alleen komen om een eigen boek uit te geven zeggen we daar nee tegen, maar als mensen dingen willen leren en dingen willen doen dan zijn ze van harte welkom.

Je moet wel zelfstandig kunnen werken en initiatief tonen. Je wordt hier niet bij het handje genomen en het verloopt hier ook best chaotisch. Ik heb mensen zien komen en weer heel snel zien gaan, omdat ze daar niet goed tegen konden.

De verhalen die mensen insturen zijn vaak best heftig, zeker geen lichte GGZ problematiek. Je moet je beseffen dat je met die verhalen in aanraking gaat komen als je hier wilt komen werken. Het kan zijn dat soms verhalen te aangrijpend voor je zijn. Dan mag je dat aangeven. Maar het is wel de realiteit. Mij helpen deze verhalen van anderen mezelf te relativeren en te accepteren.

Herstelfase

In mijn herstelproces zit een stijgende lijn. Lange tijd heb ik mijn gevoelens en problemen ontkend. Ik heb nooit met emoties leren omgaan, daar was geen plek voor. Ook niet met spanning. Wat ik leerde is: doorgaan, doorgaan en nog eens doorgaan, schouders eronder, niet aanstellen, geen zelfmedelijden, niet klagen, gewoon dragen. Nu voel ik langzaam maar zeker dat het er gewoon mag zijn, het is nou eenmaal zo. Een geleidelijk proces, waarbij mijn intuïtie steeds meer de leidraad vormt.

De mensen (en honden) op de werkvloer

Een aantal mensen werken al heel lang bij de uitgerij, er bestaat een vaste harde kern, maar het is ook een komen en gaan van mensen. Het vormgevingsteam bestaat bijvoorbeeld al heel lang in deze samenstelling. Ik vind het leuk dat veel collega’s mensen zijn die vroeger bij een uitgeverij werkten of uit de vormgeverswereld komen. Of mensen uit de reclamewereld. Echte vakmensen die hun kennis ook binnen Tobi Vroegh inzetten. Het is leerzaam en leuk om met professionals te werken. Er zit zoveel kennis in Tobi Vroegh. Ik kan bijvoorbeeld naar een collega toe stappen met vragen over teksten. Daar steek je dan echt wat van op.

Een paar collega’s hebben een hond die ze meenemen naar kantoor. Hond Peppa is laatst tot chief gebombardeerd. De honden zijn rustig en het brengt ook wat huiselijkheid en gezelligheid met zich mee. Je kan bij Tobi Vroegh dus rustig je hond meenemen.”

Interesse om te werken in bij deze bijzondere uitgeverij? Neem contact op met Lea op info@tobivroegh.nl