Webbureau

In het pand aan de Keizersgracht, op de tweede verdieping, bevindt zich het Webbureau. Sinds 15 jaar worden daar websites gemaakt worden voor haar klanten. Het bruist; dankzij de vele opdrachten het is er nu best druk. Gelukkig mocht ik medewerker Janine even ‘lenen’ voor een gesprekje over het Webbureau en over haar werk.

Naam: Janine
Leeftijd: 51 jaar
Afdeling: Webbureau
Functie: Webbouwer – sinds 9 jaar
Aantal dagen: 3 dagen van 8 uur.
“Ik heb in het verleden biologie gestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik een hele periode zoekende geweest, ik zat niet lekker in mijn vel en heb veel verschillende dingen gedaan.  Op een goed moment ben ik begonnen met cursussen Flash en Dreamweaver en bleek affiniteit met webdevelopment te hebben. Toen ik hoorde van het Webbureau van Scip, heb ik mezelf direct aangemeld.” 

webbureau-

“Bij het Webbureau werken nu acht mensen, waarvan twee betaalde krachten, Sabine en ik. Sabine heeft het opgericht en ik begon hier negen jaar geleden als vrijwilliger. Ik heb in deze tijd een stuk of 15 online cursussen gedaan voornamelijk HTML en CSS, maar ook PHP en JQuery(programmeertalen). Sinds vier jaar ben ik betaald medewerker bij het Webbureau.

Hoewel mijn inkomen nagenoeg hetzelfde is als destijds mijn bijstandsuitkering, voelt het nu gek genoeg beter. De waardering dat ze voor je willen betalen, voelt beter. Ik werk nu drie volle dagen.”

Persoonlijke websites

“Wij bouwen websites voor onze klanten, waarbij wij rekening houden met hun portemonnee; ze betalen naar draagkracht. Wij zijn goedkoper dan een gemiddelde webbouwer. We werken met mensen uit trajecten en krijgen naast onze inkomsten daar ook geld voor binnen.

Klanten krijgen bij ons een heel persoonlijke website, geen standaard -duizend in een dozijn- website. We werken niet met templates. Elke keer wordt een nieuw ontwerp gemaakt. We doen ons best ‘up to date’ te blijven met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van webdesign. Maar, hypes zijn er ook genoeg en daar hoef je niet altijd aan mee te doen.”

Puzzelen

“Ik hou van het gepuzzel in mijn werk. Wij werken hier al lang met een Content Management Systeem (CMS). Dat systeem is een soort IKEA. Een klant wil vaak toch graag andere dingen en dan moet je dat aanpassen. Ik vind het leuk om te zoeken naar oplossingen binnen het systeem. Dat is één van de puzzels. Andere puzzelstukken zijn de HTML,‘het bouwwerk’ en de CSS, ‘de verf’. Daarbij moet ik steeds onderzoeken: ‘Wat werkt wel en wat niet?’” 

Zinvol bezig zijn met iets dat je leuk vindt

“Mijn werk is belangrijk voor mij, het brengt me het gevoel dat ik iets kan. Ik doe echt iets en ik kan andere mensen iets leren. Het is bij Scip ook vaak gezellig. Als we werken zijn we vaak geconcentreerd bezig, maar tijdens de lunch is het vaak ontspannen. Dan schuiven er ook mensen van andere projecten aan. Daarna weer lekker aan de slag.

Het Webbureau brengt me veel structuur, dat vind ik prettig. Een leeg hoofd is ook een hoofd waarin muizenissen kunnen ontstaan. Lekker zinvol bezig zijn is goed voor me. Ik denk dat ik van dit werk hou, omdat ik vroeger goed was in wiskunde. Een wiskundige manier van denken komt van pas bij het bouwen van websites; ik kan oplossingsgericht denken.

Het werk past veel beter bij me dan eerdere dingen die ik probeerde. Het is echt belangrijk dat je iets vindt wat je leuk vindt.” 

Trots

“Onze eigen website (www.webbureau-amsterdam.nl) vind ik persoonlijk erg leuk. Het heeft een beetje een Mondriaan-achtige stijl en in het menu staan schuivende balkjes. We hebben veel websites gemaakt waar ik blij mee ben. Het ene jaar verdienen we meer dan het andere, maar we verdienen wel wat.” 

Ervaring en affiniteit met het vak

“In principe mag iedereen bij ons komen werken. Het is wel fijn als mensen in een traject kunnen komen. We zoeken mensen met ervaring of met een grote affiniteit met webdesign. Als je daarmee geen talent of ‘feeling’ hebt dan is het minder leuk om hier te werken.

Binnen het Webbureau bestaat ruimte voor mensen met wie iets aan de hand is. Ik denk dat mensen zich geaccepteerd voelen bij ons. Als je ergens mee zit, wordt er niet raar opgekeken. We houden rekening met anderen.

Met nieuwe mensen hebben we een gesprek en kijken we naar de ervaring. Tot op heden wordt iedereen wel aangenomen. We zijn nog zoekende hoe om te gaan met mensen die geen of weinig ervaring hebben. Nieuwelingen zetten we aan online tutorials (lessen) en we proberen hun ontwikkeling te volgen. Het is de bedoeling dat mensen vrij snel zelf websites gaan bouwen.

Zeker als een klus haast heeft, is een goede begeleiding soms lastig te bieden. We proberen mensen wel te betrekken bij de opdrachten die er lopen.” 

Interesse om aan de slag te gaan bij het Webbureau?

“Mensen zijn welkom om eens een kijkje te nemen bij het Webbureau. Zeker als je in een isolement geweest bent, of dingen hebt waar je mee zit, dan is Scip een hele goede plek om weer een onder de mensen te komen.

We hebben op dit moment een beetje een gebrek aan ervaren ontwerpers. Er is een vacature!” 

Interesse? Stuur een mail naar info@webbureau-amsterdam.nl